Ο Ομπάμα στην Αθήνα LIVE – Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου

 Πρώτη Δημοσίευση – 2016-11-15 09:48
Τελευταία Ενημέρωση – 2016-11-15 17:23

Το πρώτο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, ένα… παιδικό του όνειρο, έμελλε να είναι το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται για επίσκεψη… μιας μέρας και μερικών ωρών, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει από εκείνον μια «καλή» κουβέντα για το χρέος.

Εξαιτίας της παρουσίας του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι κάτι περισσότερο από δρακόντεια και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στα σημεία των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων είναι να επιδείξουν μηδενική ανοχή στα έκτροπα.

Το πρόγραμμα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε στις 13:30, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Στην συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο είχε διευρυμένες συνομιλίες και ακολούθησαν κοινές δηλώσεις. Στις 19:30, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ newsit.gr


17:21
Θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εθνικισμό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα

17:15
Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

16:54

Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα

16:20 Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ευχαριστώντας τον αμερικανό προεδρο
Θεωρώ είπε ο κ. Τσίπρας ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δυο χωρών η στιγμή που ο κ. Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με την δικτατορία στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα.

Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες.
Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε.

14:26 Υποδοχή Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος της σκάλας και μαζί ανέβηκαν τα σκαλιά για να μπουν στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου

13:57 Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: 
Σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα και φέρνω τα χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το τελευταίο ταξίδι μου στο εξωτερικό και θεώρησα καλό να επισκεφτώ μια σπουδαία χώρα, από την οποία ξεκίνησε η Δημοκρατία και όπου υπηρξαν τα ιδεώδη και οι αξίες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ.

Ο Ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ήταν πολιτική της κυβέρνησής μου να δουλέψουμε με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για ανάπτυξη και αισιοδοξία. Έγινε πρόοδος και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο πλάι του ελληνικού λαού. Υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί.

Η ενωμένη Ευρώπη είναι καλό για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι μέρος του μηνύματός μου, πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε όλους.

Παράλληλα, θελω να σας συγχαρώ για τη συμπόνια με την οποία αντιμετωπίζετε τους πρόσφυγες. Στη ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ανέφερα ότι το θέμα των προσφύγων ειναι θέμα όλων μας και συνεργαζόμαστε με όλους για να υπάρξει τρόπος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στη Μέση Ανατολή και την τρομοκρατία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστουμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Θέλω να υπογραμμίσω πως κατά τη μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συνέχισει της πολιτικής σε σχέση με τη Συμμαχία.

Φυσικά, προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη

Ευχαριστω για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία του ελληνικού λαού γιατί αυτά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο


13:01 Βήμα βήμα όσα θα γίνουν όταν θα φτάσει ο Ομπάμα στο Προεδρικό

Όλα είναι έτοιμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται στις 13:30. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, τον Αμερικανό Πρόεδρο θα υποδεχθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και θα ακολουθήσει η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα θα παρουσιάσουν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως θα εισέλθουν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποδέχτηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο.

10:38 ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Μπάντα του στρατού έβγαλε… selfie με το Air Force One!

10:32 – Έφτασε

10:25 Στρώνεται το κόκκινο χαλί

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ newsit.gr