OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Οι δύο επιλογές της κυβέρνησης μετά την παρέμβαση Γιούνκερ

29/06/2015 - 21:00
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος
γεωστρατηγικός αναλυτής*

Όντως, το δημοψήφισμα συνιστά ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο. Ωστόσο, το αποτέλεσμά του θα μπορούσε να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, καθότι μια πιθανή πλειοψηφία του «ναι» θα έφερνε τους θεσμούς σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση και μάλιστα οριστικά. Για το λόγο αυτό, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιδίωξε με την παρέμβασή του να «συκοφαντήσει» την ελληνική κυβέρνηση, να δημιουργήσει επιπρόσθετους λόγους ανησυχίας και τελικά να χειραγωγήσει τη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων. Καθόλου απίθανο, οι αξιωματούχοι των θεσμών να αξιολογούν ως δεδομένη την επικράτηση του «ναι», γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούν ότι «θα απαλλαγούν οριστικά από την ενοχλητική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο κύριες επιλογές:

α) Να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων (αίροντας ή όχι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος), προκειμένου να επιτύχει μια κατά το δυνατόν καλύτερη συμφωνία, σε σχέση με την πρόταση της 25ης Ιουνίου. Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να θεωρηθεί ότι απώλεσε τα διαπραγματευτικά της ατού, καθότι οι αξιωματούχοι των θεσμών δήλωσαν επίσημα και επανειλημμένα «ανοιχτοί» σε συνομιλίες, αλλά και διότι η πρόταση της 25ης Ιουνίου έχει ήδη αποσυρθεί. Μάλιστα, η απόσυρση της πρότασης συνιστά σοβαρό λόγο άρσης του δημοψηφίσματος, αν η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίσει.

β) Να επιμείνει μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Πολύ πιθανόν, η επικράτηση του «όχι» εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ, ενώ η επικράτηση του «ναι» θα οδηγούσε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, η πρώτη επιλογή δίνει το πλεονέκτημα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί εκ νέου, να ελέγξει την κατάσταση στο βαθμό του δυνατού και όχι να παραμένει άπραγη μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που εκ των πραγμάτων θα την οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες εξελίξεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

*www.geostratregy.gr
geostrategical@yahoo.gr

Tags: ΓΙΟΥΝΚΕΡΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣΤΣΙΠΡΑΣ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1949 ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

Αρχηγός ΓΕΣ: Χαιρετισμός στο διεθνές συνέδριο στρατιωτικής ηγεσίας «Αθηνά – Athena’s Wisdom»

ISW: Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

Ο Πούτιν κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στις 8 και 9 Μαΐου – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι

Στα όρια της ανάφλεξης η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιθέσεις σε Εμιράτα και Ομάν – Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη

Τραμπ: «Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ»

Πολεμικό Ναυτικό: Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο [pics, vid]

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ζητά να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρέσβης των ΗΠΑ – Ο πρόεδρος Αούν θέλει συμφωνία με το Ισραήλ

Top News

Αγγελική Νικολούλη: Η συγκινητική ανάρτηση για τους 6 μήνες από τον θάνατο της μητέρας της - «Όλα βουβά στο σπίτι μας»

Ντοκιμαντέρ «Στο χιλιοστό»: Οι προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα και το μυστικό ραντεβού με τον Γερμανό πρέσβη

Artemis II: Η NASA δημοσίευσε 12.000 εντυπωσιακές εικόνες από την αποστολή

Γιάννης Βούρος για τον γιο του, Στέφανο: «Συγγενικά πρόσωπα μας έλεγαν να του φοράμε γάντια όταν βγαίνουμε έξω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert