Οι ισλαμιστές δεν συνδέονται με τους πρόσφυγες, λένε Europol και Μαίρη Μπόση

Συνδέεται το προσφυγικό ρέυμα με τον ισλαμιστικό κίνδυνο; Οι εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση. Τόσο η καθηγήτρια Μαίρη Μπόση που παρακολουθεί στενά τα θέματα ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όσο και ο διευθυντής της Europol σε πρόσφατη συνέντευξή του, καθιστούν ξεκάθαρο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν δεν υπάρχει σύνδεση. 

Αυτοί που θέλουν να πράξουν και να χρησιμοποιήσουν βία έρχονται ντυμένοι και κουστουμαρισμένοι μέσα από τα αεροδρόμια. Δεεπιλέγουν να περάσουν με τις βάρκες, να καταπονηθούν και πιθανώς να μη ζήσουν για να περάσουν». Αυτό υποστήριξε η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου της «“Η διεθνής ασφάλεια στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο”.

Και σχεδόν ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου, όπως όλα δείχνουν, ήδη 3000- 5000 μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί σε ισλαμικά στρατόπεδα έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της Europol.

Ο Rob Wainwright εκτίμησε ότι δεν έχουν σχέση οι πρόσφυγες που κατακλύουν την Ευρώπη, με τη συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδέιξεις ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τις προσφυγικές ροές για να εισέλθουν απαρατήρητοι στην Ευρώπη».

«Το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ετοιμάζουν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα – ίσως το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας – σε κάποιο μέρος της Ευρώπης, με σκοπό να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων» δήλωσε διευθυντής της Europol.

Εκτίμησε δε ότι: «Οι επιθέσεις αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν κατ΄ανάγκη από ομάδες ενόπλων, όπως συνέβη στις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και από μοναχικούς λύκους».  

«Δεν είναι ακριβώς οι στρατευμένοι κάτω από μια ιδεολογία, αλλά οι στρατευμένοι έναντι ενός μισθίου και ιδιαίτερα μεγάλου μισθίου», υποστήριζε η καθηγήτρια οτυ Πανεπιστημίου Πειραιά, πειγράφοντας τα κίνητρα που έχουν και θέλοντας να εξηγήσει την εξάπλωσή τους στη γηραιά ήπειρο.