Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Η φλόγα άναψε!

 Αφιερωμένη στο περιβάλλον ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Δεν είχε την επιβλητικότητα της γιορτής του Πεκίνου και την άρτια τεχνολογία της Αθήνας. Ομως, η τελετή των Βραζιλιάνων ήταν αξιοπρεπής, φιλότιμη και συχνά συγκινητική. Συγκρατήθηκε γύρω από το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και της αναδάσωσης και απέφυγε το μεγάλο κόστος…

Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στο Μαρακανά! Ως είθισται είναι η πρώτη χώρα που κάνει την είσοδό της στο γήπεδο στην παρέλαση των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Σοφία Μπεκατώρου χαμογελαστή με την ελληνική σημαία στα χέρια μπήκε πρώτη και από πίσω της ακολούθησαν οι αθλητές και τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής αποστολής.


Έχοντας την χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας και την χάλκινη του Πεκίνου για σημαιοφόρο, η Ελληνική ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, έκανε όπως πάντα πρώτη την εμφάνισή της και έδωσε το σύνθημα της έναρξης της παρέλασης των Ολυμπιακών ομάδων.

Ρωσία

Η είσοδος της Ολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας στο «Μαρακανά» και η αντίδραση των θεατών απασχολούσε πολλούς πριν από την τελετή έναρξης. Αυτή η στιγμή ήρθε.
Οι Ρώσοι εισέπραξαν ένα ζεστό χειροκρότημα. Ηταν προφανές ότι πρόκειται για χειροκρότημα συμπαράστασης από τους θεατές προς την ομάδας που υπέστη τεράστιο πλήγμα, λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο στίβος της Ρωσίας αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, και όχι μόνο ο στίβος, λόγω της εμπλοκής τους στην έκθεση για συστηματικό ντόπινγκ του καθηγητή ΜακΛάρεν. Τελικά θα αγωνιστούν 271 Ρώσοι.

Ζεστό χειροκρότημα ακούστηκε και στην είσοδο της Παλαιστίνης.

Πρόσφυγες

Περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα αποθεώθηκε αυτή των προσφύγων.
Αθλητές που πέρασαν διά πυρός και σιδήρου κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερό τους όνειρο και να λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.

Ανάμεσά τους η 18χρονη Γιούσρα Μαρντίνι, πρόσφυγας από τη Συρία, κολύμπησε επί ώρες μαζί με την αδερφή της στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, όταν το δουλεμπορικό που τους μετέφερε από την Τουρκία άρχισε να μπάζει νερά.