Παραβιάσεις: Η πολιτική της Άγκυρας υπεράνω του στρατιωτικού ήθους

Δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και δύο ελικόπτερα προέβησαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ενώ πραγματοποίησαν και τέσσερεις παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο σχηματισμός των μαχητικών παραβίασε το ελληνικό FIR στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο μια φορά και τρείς τα ελικόπτερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το CN-235 και τα ελικόπτερα συμμετείχαν στην μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που διεξάγεται σε τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα ήταν Ημέρα Διακεκριμένων Παρατηρητών για την άσκηση Deniz Kurdu 2017 την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Τα τουρκικά τζετ αναιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά Mirage 2000 που εκτελούσαν καθήκοντα επιφυλακής (readiness) στο αεροδρόμιο της Σκύρου, ωστόσο δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές παραβιάσεις έγιναν την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τιμούσε στην Κάρπαθο την μνήμη του Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη που έπεσε στο καθήκον -την απώθηση των «παρείσακτων» εξ ανατολών.  

Η… σύμπτωση αυτή ώθησε τον ΥΕΘΑ να σχολιάσει ιδιαιτέρως καυστικά το γεγονός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έδειξε τον πραγματικό της εαυτό. Παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, μη σεβόμενη ακόμα και αυτό που σέβονται οι πιο βάρβαροι στρατοί του κόσμου, τη μνήμη ενός ήρωα, ενός πολεμιστή που έπεσε μαχόμενος και υπερασπιζόμενος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας… Ποτέ η Ελλάδα δεν θα προσέβαλε τη μνήμη ενός πολεμιστή, ανεξαρτήτως αν ήταν εχθρός της, την ώρα που τον τιμά η πατρίδα του».