Παραβιάσεις και «κυνηγητό» τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Σε τρείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου προέβησαν σήμερα τουρκικά μαχητικά F-16 «συνεπικουρούμενα» από δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 εκ των οποίων ένα παραβίασε μια φορά το FIR Αθηνών. Τα F-16, χωρισμένα σε δύο σχηματισμούς των τεσσάρων και δύο αεροσκαφών, εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο από Λήμνο-Λέσβο ενώ τα CN-235 από την Ρόδο και το… σύνηθες κυνήγι στο Αιγαίο άρχισε.

Τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ δεν ήταν οπλισμένα, αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά του ιδίου τύπου -ένα F-16 από την Λήμνο και ένα ζευγάρι που απογειώθηκε από την Λάρισα- χωρίς ωστόσο να σημειωθεί εμπλοκή. Την «έξοδο» από το ελληνικό FIR έδειξε στα CN-235 ένα F-16 που σηκώθηκε από το Καστέλι της Κρήτης. Στην σημερινή τους «εκδρομή» στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο οι Τούρκοι χειριστές δεν παρέλειψαν να παραβούν δέκα φορές τους Κανόνες Εναερίου Κυκλοφορίας.   

Σημειωτέον ότι οι σημερινές τουρκικές προκλήσεις λαμβάνουν χώρα με τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς/ΕU – OHQ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη επισκεπτόμενος την έδρα της 1ης τουρκικής Στρατιάς στο πλαίσιο των… Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών! Μόνο τυχαία δεν είναι η στιγμή πουη τουρκική πλευρά επιλέγει να ανεβάσει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με παρανόμως εκδοθείσες αγγελίες (NAVTEX) δεσμεύοντας αυθαίρετα -και στρατηγικώς πολύ καλά σχεδιασμένα- θαλάσσιες περιοχές, την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για την επανασύγκληση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου στο τραπέζι θα είναι το κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις.