Παραδόθηκε ένα ακόμη σκάφος στο Λιμενικό

Συνεχίζεται η σταδιακή παράδοση στο Λιμενικό Σώμα, των νέων σύγχρονων παράκτιων περιπολικών σκαφών τύπου POB- 24G, κλάσεως «Φαίακας», σχεδίασης και κατασκευής του ναυπηγείου MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα και της ηγεσίας του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παραλαβής ενός ακόμη «Φαίακα» από το σύνολο των έξι Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών θαλάσσιας επιτήρησης, που θα διατεθούν για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και κύρια στον τομέα της επιτήρησης και του ελέγχου της μετανάστευσης.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στον Πειραιά και αποτέλεσε και την τελευταία πράξη του κ. Δρίτσα στο Υπουργείο αφού συνέπεσε με την ημέρα της παραίτησής του από τα Υπουργικά καθήκοντα ενόψει των επικείμενων εκλογών,
Τα εν λόγω σκάφη είναι τύπου POB24G-Φαίακας και φέρουν δύο τετράχρονες κύριες μηχανές Diesel, ιπποδύναμης 2 x 1600 hp, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, το ολικό τους μήκος είναι 24,70μ., το πλάτος τους 6,00μ., ενώ η μέγιστη ταχύτητα τους ανέρχεται στους 32 κόμβους. Τα σκάφη έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων σε ειδικά διαμορφωμένο διαμέρισμα, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα 7 ατόμων.
Οι «Φαίακες» είναι τα πρώτα σκάφη αυτού του μεγέθους που παραλαμβάνει το ΛΣ, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για επιχειρήσεις ελέγχου μετανάστευσης χωρίς περιορισμούς από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αποτελούν μία ουσιαστική αναβάθμιση του Σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δοκιμές αποδοχής από το ΛΣ το σκάφος δοκιμάστηκε με ταχύτητα 24 κόμβων σε κατάσταση θαλάσσης 6.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Δρίτσας, τόνισε την προτεραιότητα στον κοινωνικό ρόλο του ΛΣ, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και εξήρε την αποτελεσματικότητα και αυτοθυσία του προσωπικού του. Παρότρυνε τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του νέου σκάφους να σταθούν κοντά στον κάτοικο των ακριτικών μας νησιών τονίζοντας ότι ο άνθρωπος ήταν και παραμένει η θεμελιώδης αξία και το κυρίαρχο στοιχείο των πολιτικών και πολιτιστικών μας αξιών.
Και εμείς από την μεριά μας ευχόμαστε στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα του νέου περιπολικού σκάφους να είναι καλοτάξιδοι, να έχουν καλές θάλασσες και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.