Η Πολεμική Αεροπορία σε αποστολή αεροπυρόσβεσης στην Αλβανία

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αυτές τις μέρες πραγματοποιεί ενα τιτάνιο έργο, όχι μόνο εντός αλλα και εκτός συνόρων. Απο την Πέμπτη μέχρι σήμερα δύο ελληνικά πυροσβετικά αεροσκάφη ανέλαβαν πυροσβεστικο έργο στην Αλβανία. Η απόφαση αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών σκαφών ελήφθη ύστερα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες. Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αντιμετωπίζει τόσα πυκνά και ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο το ΓΕΑ σήμερα, 2PZL πραγματοποίησαν στον Αυλώνα Αλβανίας 3 εξόδους, δηλαδή 12ώρες πτήσης. Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα τα 2PZL έχουν εκτελέσει στον Αυλώνα Αλβανίας 14 εξόδους και 30ώρες πτήσης.

Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αλβανική πλευρά αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια απο τρίτες χώρες. Προς το παρόν συμβάλλει μόνο η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χώρα μας προσέφερε και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, ωστόσο οι αλβανικές Αρχές ενημέρωσαν ότι η μορφολογία του εδάφους στις περιοχές που πλήττονται δεν επιτρέπει να επιχειρήσουν τέτοιου είδους μέσα.

Σύμφωνα με τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Αλβανίας, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στις νότιες περιοχές της χώρας δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο. Μάλιστα, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, των υψηλών θερμοκρασιών και της ορεινής τοπογραφίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίτημα της Αλβανίας προς στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για αποστολή εναερίων μέσων, η χώρα μας είναι η μόνη που ανταποκρίθηκε παρά τις μεγάλες απαιτήσεις που έχει σε εναέρια μέσα δεδομένου του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που εκδηλώνονται.

Αξίζει να πούμε οτι η συνδρομή πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον Αλβανό ομόλογό του, με παράλληλη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.