25η Μαρτίου: Η ιστορία του υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ – ΦΩΤΟ

To υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ S-116 ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτιού θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να το επισκεφθεί. Περισσότερα για το το πρόγραμμα επισκέψεων στα πολεμικά πλοία για την 25 Μαρτίου ΕΔΩ.

Η ιστορία κατασκευής του υποβρυχίου

Το υποβρύχιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ S-116, κατασκευάσθηκε μεταξύ 1977 και 1979 στα ναυπηγεία ‘HDW’ του Κιέλου μετά από παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ιδίου τύπου τα Υ/Β ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S-117) και Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ (S-119). Καθελκύστηκε στις 21 Μαρτίου 1978 και παρελήφθη επίσημα στις 21 Μαρτίου 1979. Αναχώρησε για την Ελλάδα στις 23 Απριλίου 1979 και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 17 Μαΐου 1979. 



Το Υ/Β ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι το τέταρτο πλοίο στη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα και ταυτόχρονα το δεύτερο στην κατηγορία των Υποβρυχίων. Πρόγονός του υπήρξε το Υποβρύχιο Υ-16.

Το Υ/Β ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S-116) είναι το πρώτο της κλάσης 209 (1200), από τα Υποβρύχια τύπου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Ο πρώτος κυβερνήτης του ήταν ο Πλωτάρχης Σ.Καρετζόπουλος. Την 17 Μαϊου 1979 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.

Οι Δυνατότητες του στη μάχη

Έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει τηλεκατευθυνόμενες και αυτοκατευθυνόμενες τορπίλες εναντίον πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, με πολλές δυνατότητες στον πόλεμο κατά πλοίων επιφανείας και Υποβρυχίων.


Η σημασία της Θυρέος του

Ο Ποσειδών ήταν θεός της θάλασσας. Αποκαλείται ενοσίγγαιος και γαιοσείστης, θεωρούμενος ότι έχει ευεργετική και καθαριστική επίδραση στη Γαία. Με την τρίαινά του αναταράσσει τη θάλασσα και ο ίδιος ηγείται μιας μεγάλης οικογένειας θαλάσσιων θεών που αλλάζουν μορφές, έχουν προφητικές ικανότητες και ταξιδεύουν καβάλα σε κήτη και δελφίνια.

Με πληροφορίες από haf.gr, wikipedia