Προκαλεί η Τουρκία Αιγαίο και Κύπρο – Τα σενάρια για θερμό επεισόδιο

Ακόμα και για πιθανό θερμό επεισόδιο έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καθώς η Τουρκία με ασκήσεις και έρευνες φαίνεται ότι επιδιώκει όχι μόνο τη συντήρηση της υπάρχουσας έντασης αλλά και »μεγένθυση» αυτής. Σε κάθε περίπτωση ή Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να συντηρήσει μια ένταση και μάλιστα με διαρκώς κλιμακούμενο ρυθμό. Τι ακριβώς ετοιμάζει και που;

Η αναφορά του Π. Καμμένου πως «είχαμε στα χέρια μας τις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία και φαινόταν ότι ετοιμάζεται για επεισόδια στο οικόπεδο 6», έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα έχει αρχίσει να δείχνει ένα σαφή προσανατολισμό προς την ευαίσθητη περιοχή της Κύπρου, εκεί όπου έχει και το στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα με τη Μεγαλόνησο.

Τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία

Πιο συγκεκριμένα όπως είναι φανερό η Τουρκία σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ δια των οποίων ανατρέπονται καθοριστικά οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί της, ένεκα της παρουσίας διεθνών κολοσσών, με εμπλοκή και του Ισραήλ και της Αιγύπτου προκαλεί ταυτόχρονη διμέτωπη ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο, με εμφανή στόχο την αποκοπή της Κύπρου από τον ελλαδικό-αιγαιϊκό κορμό, όπου οι ΑΟΖ των δύο αδελφών κρατών συναντώνται, στο Καστελόριζο….

Μάλιστα με μια ματιά στον χάρτη οι ασκήσεις και οι έρευνες που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και νότια του Καστελόριζου μοιάζουν να κινούνται εντός των διαστάσεων ενός σεναρίου αποκλεισμού της Κύπρου.

Το μήνυμα Καμμένου στην Τουρκία

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε το μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος από το Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια »Exposec-Defenseworld conference» Όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ η αντίδραση της Ελλάδας είναι »άμεση όσον αφορά στην πρόθεση κάποιων να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», ενώ παράλληλα είπε ότι »η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ διασφαλίζει τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας και προάγει τη σταθερότητα».

Περισσότερα στο newsit.gr