Προσφυγικό: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα κέντρα προσφύγων για το φαγητό

 Εκτεταμένοι έλεγχοι στις εταιρίες που κάνουν τη διανομή του φαγητού στους πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων , που υπάγονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες για την ποιότητα του φαγητού αλλά και για την ποσότητά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας έδωσε το πράσινο φως να γίνουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε όλα τα κέντρα κατά τη διανομή του φαγητού ώστε να εντοπιστούν εάν υπάρχουν περιστατικά που δεν τηρείται η σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχειρίζονται 41 δομές φιλοξενίας προσφύγων και έχουν πάρει στις πλάτες τους, εκτός από την εύρυθμη λειτουργία, το θέμα των διαγωνισμών για τη διανομή του φαγητού.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στις 11 Αυγούστου, στις δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν 33.703 πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ έχουν αναλάβει το έργο της παροχής φαγητού, μοιράζοντας πάνω από 100.000 γεύματα την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11 Αυγούστου μοίρασαν 34.929 μερίδες φαγητού, ή 104.787 γεύματα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρόβλημα με τις διαμαρτυρίες για το φαγητό είχε ξεκινήσει από τον Σκαραμαγκά όπου οι πρόσφυγες πέταξαν το φαγητό διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητά του. Ακολούθησαν έλεγχοι από το Πολεμικό Ναυτικό, οι οποίοι όμως δεν βγήκαν κάτι ανησυχητικό, τουλάχιστον όπως μας πληροφόρησαν αρμοδίως. Το πρόβλημα ωστόσο συνεχίστηκε και οι πρόσφυγες επανέλαβαν τη διαμαρτυρία τους, ενώ παρόμοιες διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν και σε άλλα κέντρα προσφύγων.
Αυτό ώθησε τους συνεργάτες του κ. Βίτσα να προτείνουν συστηματικούς ελέγχους στις μερίδες που διανέμονται και αυστηρή αντιμετώπιση των εταιριών που ενδεχομένως παραβαίνουν τους όρους της συμφωνίας που έχουν κλείσει.

Θα αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα.