Προσφυγικό: Παράλογη η ανησυχία για την αλλαγή της σύνθεσης της Ευρώπης – Ποιος το λέει

Συνέντευξη στην ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΞΟΥΡΗ

Παράλογη χαρακτηρίζει την ανησυχία για την αλλαγή σύνθεση της Ευρώπης από τους πρόσφυγες καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Cornell που παραχώρησε συνέντευξη στο Onalert.gr.
Ο Mostafa Minawi*, επίκουρος καθηγητής Οθωμανικών και Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Cornell, χαρακτηρίζει την συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας ως ανήθικη και υποστηρίζει ότι έχει παγώσει.

Λέει επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση και όχι ο τουρκικός λαός επωφελείται από το προσφυγικό, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην τουρκική κυβέρνηση με τον όρο “καθεστώς” και υπογραμμίζει ότι η όποια υποστήριξη ισοδυναμεί με την ενδυνάμωση της έλλειψης ελευθερίας των Τούρκων πολιτών, αλλά και με τη συνέχιση των τουρκικών επιθέσεων στις κουρδικές πόλεις.

ΕΡ:Σε πρόσφατο άρθρο σας με τίτλο “ Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στους πρόσφυγες: To αληθινό κόστος’ χαρακτηρίσατε τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες ως ανήθικη. Γιατί;

AΠ: Επειδή:

EΡ: Πως πιστεύετε ότι η Ευρώπη και Η Τουρκία θα έπρεπε να χειριστούν το προσφυγικό ζήτημα.

ΑΠ: Συλλογικά. Πιστεύω ότι ένα ξεκάθαρο μακροπρόθεσμο πλάνο για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, όπου το κόστος θα πρέπει να είναι μοιρασμένο ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε, θα είναι όχι μόνο η ηθική επιλογή, αλλά και η έξυπνη επιλογή. Το να υπολογίσεις πως θα ενσωματώσεις έναν πληθυσμό στην εκπαίδευση και στο εργατικό δυναμικό της ηπείρου με μακροπρόθεσμα οφέλη είναι έξυπνο. Επιπρόσθετα, αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι κάνει κατάβαση του απολυταρχισμού, το οποίο δίνει το ηθικό (και εν τέλει το πολιτικό) κεφάλαιο ώστε να κάνει καλύτερες συμφωνίες με το γείτονα τους, την Τουρκία.

EΡ: Θεωρείτε την Τουρκία ως μια ασφαλή χώρα για όλους τους πρόσφυγες;

AΠ: Παρόλο που η Τουρκία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια στη φιλοξενία Σύριων προσφύγων, δεν θεωρούνται ακόμα πρόσφυγες βάσει νόμου. Η Τουρκία δεν δέχεται τους Σύριους ως πρόσφυγες αλλά ως ΄΄επισκέπτες’΄’, γεγονός το οποίο τους αφήνει ανοικτούς σε τοπικές πολιτικές ιδιοτροπίες και σε παζάρια γεωπολιτικών συμφωνιών (όπως βλέπουμε στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας).

Στις περισσότερες περιπτώσεις ζουν σε έσχατη φτώχεια και πρέπει να δουλέψουν σε άθλιες συνθήκες και με πενιχρή πληρωμή, με στόχο την επιβίωση. Οι πρόσφυγες είναι πολύ συχνά αντικείμενα εκμετάλλευσης από τοπικές εξουσίες όπου και αν μπορεί να καταλήξει αυτή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η Τουρκία έχει κάνει πολλά για τους πρόσφυγες, πιθανόν τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, ωστόσο οι απόλυτοι αριθμοί εκείνων που περνούν από την Τουρκία τους καθιστά έναν εύκολο στόχο εκμετάλλευσης.
Αυτοί οι πρόσφυγες, διαφεύγουν πολέμους , στους οποίους η Δύση είναι βαθιά εμπλεκόμενη, αξίζουν κάτι καλύτερο από το να ζουν απλώς στη φτώχεια, στο έλεος των φιλανθρωπικών οργανώσεων, και σε ασταθές πολιτικό καθεστώς το οποίο τους χρησιμοποιεί ως εχέγγυο για συμφωνίες. Τους αξίζει η ευκαιρία να δουλέψουν, να σπουδάσουν, να συνεισφέρουν στις χώρες φιλοξενίας τους.

EΡ: Πολλοί λένε ότι η Τουρκία είναι σαν φυλακή για τους πρόσφυγες. Συμφωνείτε ή είναι πιο πιθανό να γίνει το μονοπάτι που οδηγεί στην Ευρώπη;

ΑΠ:Έχει τη δυνατότητα να γίνει, τώρα που η συμφωνία για να σταματήσει το πέρασμα τους πάγωσε. Αυτό θα επιφέρει περισσότερο επικίνδυνα ρίσκα, ώστε να ξεφύγουν από την Τουρκία για να βρουν μια ζωή όπου οι πρόσφυγες μπορούν να εργαστούν και να σπουδάσουν

EΡ : Ποιο είναι σύμφωνα με τη γνώμη σας το πρώτο μακροπρόθεσμο πρόβλημα που βλέπετε να έρχεται, λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων;

: Βλέπουμε το πρόβλημα από αυτή τη στιγμή. Μια αντίσταση στον ‘’άλλον’’ από την αλλαγή της σύνθεσης της Ευρώπης, μια παράλογη ανησυχία για δύο λόγους.

EΡ : Πιστεύετε ότι η Τουρκία έχει κάποιο μεγάλο όφελος από αυτή τη συμφωνία;

AΠ : Η τουρκική κυβέρνηση έχει, όχι όμως ο τουρκικός λαός. Η υποστήριξη του τωρινού καθεστώτος όχι μόνο βοηθάει στην ενδυνάμωσή του , η οποία βλάπτει την ελευθερία όλων των Τούρκων πολιτών, αλλά επιτρέπει την συνέχιση ενός πολέμου κατά των Κουρδικών πόλεων εντός της Τουρκίας.
 
*Σύντομο βιογραφικό 

O Mostafa Minawi είναι επίκουρος καθηγητής και υπεύθυνος του τμήματος Οθωμανικών και Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Cornell.
Είναι συγγραφέας του ‘’The Ottoman Scramble for Africa: Empire and Diplomacy in the Sahara and the Hijaz’’ ενώ ανάμεσα στα βραβεία και τις διακρίσεις του το 2013 του δόθηκε υποτροφία από το ίδρυμα ‘’ Society for the Humanities Research’’.