Προσφυγικό: Παραχωρούνται τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού – σύγκληση σύσκεψης στο ΥΠΕΘΑ

Η ενεργότερη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό, η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ώρα 19:55
Σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιείται στο υπουργείο Εθνικής ΆΜυνας με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγλελου Αποστολάκη. 

Τι είχε αποφαιστεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου: 
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των πέντε κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κατά τη σύσκεψη, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ εκφράστηκε η ελπίδα να επιδείξουν «το ίδιο αίσθημα ευθύνης μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Τόσκας, Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ