Προσφυγικό – Στρατηγός Ζιαζιάς: Να μην επιτρέψουμε τη «Λιβανοποίηση» της πατρίδας μας

Γράφει ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς,
Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 Το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί σήμερα το μεγάλο δράμα της σύγχρονης Ελλάδος και γενικότερα της πολιτισμένης Ευρώπης .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σ αυτό το μείζον ανθρωπιστικό και κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα, μέχρι στιγμής, παρά την πρόσφατη συμφωνία ,εφαρμόζει μια ανάλγητη ,ανιστόρητη, κοντόφθαλμη και διχαστική πολιτική, που μετατρέπει βαθμιαία την χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών».

Η χώρα μας ,τα τελευταία χρόνια, σ’ αυτό το εθνικό πλέον πρόβλημα κινείται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο και τελείως αναιμικά. Δεν έχει θέσει σταθερούς Εθνικούς Αντικειμενικούς Στόχους, ενώ υστερεί χαρακτηριστικά σε στρατηγικό σχεδιασμό. Ενεργεί τελείως ερασιτεχνικά ,χωρίς έμφαση στην τεχνοκρατική διάσταση των πραγμάτων, παρά την ύπαρξη ικανού και υψηλού επιστημονικού και επιχειρησιακού επιπέδου προσωπικού για εκτίμηση, ανάλυση, σχεδιασμό και κυρίως για προβλέψει.

Τον τελευταίο δε χρόνο, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί από «αρμόδιους», οι συνέπειες για την εθνική ασφάλεια ,την κοινωνική συνοχή αλλά και για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία από την ανεξέλεγκτη είσοδο στην χώρα μας προσφύγων -μεταναστών ,ανακοινώθηκε η εφαρμογή της πολιτικής των «ανοικτών συνόρων» και εψηφισθει τάχιστα, λες και αυτό ήταν το μείζον πρόβλημα που απασχολούσε την χώρα, ένας «ελαστικότατος» νόμος χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες.

Ταυτόχρονα αδρανοποιήθηκαν το Λιμενικό και η frontex .

Οι παραπάνω άστοχες, άκαιρες χρονικά και μη πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά εκτιμηθείσες ενέργειες, δημιούργησαν την σημερινή εκρηκτική για την χώρα μας κατάσταση, χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το «ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Η κατασκευή των Σημείων Υποδοχής στα νησιά μας αλλά και των Σημείων Προσωρινής Κράτησης στον ηπειρωτικό χώρο ,έγιναν χωρίς ειρμό ,χωρίς σκέψη και σχέδιο, μη λαμβάνοντας υπόψη την εθνική ασφάλεια αλλά και την κοινωνική γαλήνη του τόπου, αλλά υπό την πίεση του εξωτερικού «παράγοντα» και τις διαθέσεις των τοπικών παραγόντων. Όλα αυτά όμως έπρεπε να είχαν προβλεφθεί ,να είχαν εκτιμηθεί και να είχαν σχεδιασθεί προ τριετίας όταν οι ενδείξεις δημιουργίας αυτής της κατάστασης ήταν πολλαπλές και πασιφανείς .

Αποκορύφωμα όλων είναι η «αυτοδημιουργία «των καταυλισμών του Λιμένος Πειραιώς και της Ειδομενης, όπου επετράπη και εδώ χωρίς «πρόβλεψη» η δημιουργία δυο πολυπληθών καταυλισμών, που όπως φαίνεται δεν είναι διαχειρίσιμοι και ελέγχονται από περίεργες και μη ελεγχόμενες από τον κρατικό μηχανισμό ΜΚΟ.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι δεν είναι δυνατόν την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια και την τιμή της Πατριδος μας να την παραχωρούμε στην Ύπατη Αρμοστεία η σε περίεργες και ύποπτα χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ η στους δήθεν «αλληλέγγυους».

Πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας ,έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η εξασφάλιση των συνόρων της χώρας και κυρίως των θαλάσσιων συνόρων και η απαγόρευση ,στο μέτρο του δυνατού, της εισόδου επι πλέον προσφύγων -μεταναστών στην χώρα μας.

Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στο θέμα αυτό και να μην βρισκόμαστε πάντοτε κάτω από συνεχή εθνική «μιζέρια» . Η φύλαξη των συνόρων μας ,ως γνωστόν, είναι μέρος της αποστολής των ΕΔ.

Το Λιμενικό Σώμα ως φορέας πρώτης γραμμής, που στην αποστολή του είναι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, με ελάχιστα μέσα και ελάχιστο προσωπικό «ματώνει» για να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Τα στελέχη του μετατρέπονται σε γιατρούς, σε ψυχολόγους, σε μάγειρες και εστιάτορες και δρουν με περίσσιο αλτρουισμό και αγάπη προς τον άνθρωπο. Ομως τον τελευταίο χρόνο δεν δύναται να «σηκώσει» το μεγάλο βάρος αυτού του προβλήματος, παρά την σχετική βοήθεια του ΠΝ. Για αυτό τον λόγο ,το ΠΝ, έπρεπε έξ αρχής να συνδράμει ενεργά και δραστικά στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, εφαρμόζοντας το δόγμα της αποτροπής επι της ορίου γραμμής, δόγμα που εφαρμόζονταν επι χρόνια με επιτυχία στις ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί στους απέναντι αλλά και στο παρακράτος των δουλεμπόρων της Τουρκίας ,που λυμαίνονται τους πρόσφυγες και στους ντόπιους συνεργάτες τους ,αποφασιστικό μήνυμα ότι η διέλευση των θαλάσσιων συνόρων μας, δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν αποτελεί ψυχαγωγικό ταξίδι ,όπως το παρουσιάζουν οι Τούρκοι έμποροι ψυχών στους υποψήφιους «ταξιδιώτες-θύματα».

Η αποφασιστικότητα μας στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας θα απέτρεπε στους μετανάστες-πρόσφυγες να επιλέξουν την χώρα μας ως χώρο διέλευσης προς τον παράδεισο της Ευρώπης η τελικού προορισμού. Επιπλέον με την παρουσία του Στόλου μας στην όριο γραμμή, είναι βέβαιο, ότι δεν θα υφίσταντο ναυάγια στο Αιγαίο με αποτέλεσμα τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και κυρίως μικρών παιδιών.
Παρα τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και τον περιορισμό των ροών των προσφύγων, είναι δεδομένο ότι η Τουρκία την κατάλληλη για αυτήν χρονική στιγμή θα ανοίξει πάλι την κάνουλα της εισροής μεταναστών προς την χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι η αποφασιστική στάση και η συνεχής παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο θα αποτρέψουν την αλλαγή του status quo που επιχειρεί μετά επιτάσεως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς παραβιάσεις των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της χώρας.

Εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως είναι αυτή την περίοδο ,άμεσος και ορατός είναι ο κίνδυνος «Λιβανοποιησης» της χώρας. Καλό είναι οι πολιτικοί Ταγοί της Πατρίδος να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία της πολύπαθους χώρας του Λιβάνου και της Βηρυτού ,του Παρισιού της Μέσης Ανατολής ,οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι σχεδόν Πανομοιότυπες.

Ο ερχομός του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο φαίνεται ότι δεν βοήθησε στην εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά δεν ήταν και επιλήψιμος εθνικά ,όπως επιχείρησαν ορισμένοι να το παρουσιάσουν. Δεν είναι εθνικά ωφέλιμο να παιδεύουμε τον λαό μας , ότι για όλα φταίει ο ξένος παράγοντας (ΝΑΤΟ,ΕΕ κλπ) και όχι εμείς οι ίδιοι με την δημιουργία και την «εκτροφή» αυτού του ανίκανου κράτους που λυμαίνεται την χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια.

Γενικά εκτιμώ η αποφασιστική στάση της χώρας μας με Επιχειρησιακό Βραχίονα τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την διπλωματία ,είναι η μόνη λύση στο δύσκολο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ,πολίτες και πολιτικοί ,ότι οι ιδεοληψίες και η αφέλεια δεν συγχωρούνται στο σκληρό περιβάλλον της διεθνούς πολιτικής και ότι νομοτελειακά οδηγούν σε εθνικές συμφορές.

Άπαντες όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η μετανάστευση , εκτός της οικονομικής και κοινωνικής διάστασης ,εμπεριέχει και τον ανθρώπινο παράγοντα, που δεν είναι καθόλου αμελητέος για την χώρα μας, καθώς ο λαός μας έχει ζήσει μεταναστεύσεις, διωγμούς, ξεριζωμούς, γενοκτονίες και ανταλλαγή πληθυσμών.

Αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας είναι αδήριτη η ανάγκη πειθαρχίας, ομονοίας, ομοψυχίας όλων των Ελλήνων και υποταγής του ατόμου στην έννοια του συμφέροντος της Πατριδος.

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μεταξύ σφύρας και άκμονος, όπου συγκρούονται παμπολα συμφέροντα των Μεγάλων. Ας γρηγορούμε πανέτοιμοι ψυχικά και υλικά, για να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της Πατριδος μας,να την παραδώσουμε στους επιγόνους ελεύθερη και για να λαλούμε περήφανα ότι ,είμαστε άξιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων.