OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Πορεία «ΤΡΟΠΑΙΟ Α΄ ΠΠ – 100 ΧΡΟΝΙΑ» – ΦΩΤΟ

16/05/2017 - 16:17
Share on FacebookShare on Twitter

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε αγωνιστική πορεία 2 ημερών με την ονομασία «Τρόπαιο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – 100 Χρόνια», το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2017, Σημαντικός αριθμός Ευελπίδων και Μαθητών της ΣΜΥ συμμετείχε στην πορεία.

Η είσοδος της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόμιο Πολέμο

Να υπογραμμίσουμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκείνη την περίοδο επεδίωκε την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, μια εποχή που στην Ελλάδα επικρατούσε ο Εθνικός διχασμός. Στη φιλοαντατική πολιτική του Βενιζέλου το Παλάτι εναντιώθηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πλευρό των Συμμάχων στην επιχείρηση των Δαρδανελίων το Φεβρουάριο του 1915.

Οι φιλοβασιλικές κυβερνήσεις, που διορίζονται στη συνέχεια, δημιουργούν κλίμα πόλωσης, διαιρώντας την Ελλάδα σε δύο παρατάξεις -φιλοβασιλικών και φιλοβενιζελικών-, κάτι που θα συντελέσει στη γένεση και άνδρωση του εθνικού διχασμού με όλα τα μεταγενέστερα επακόλουθα του. Οι Αγγλογάλλοι όμως απέβλεπαν στη συμμαχία ή την ουδετερότητα της Βουλγαρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απέρριπταν προς το παρόν τις προτάσεις του Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε ότι η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα τη θριαμβευτική νίκη κατά των Γερμανοβουλγάρων στα υψώματα του Σκρα Ντι Λέγκεν στις 30 Μαΐου 1918 και τη συμμετοχή των Ελληνικών δυνάμεων στη τελική επίθεση και διάσπαση του μετώπου, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Λίγες μέρες αργότερα, η Βουλγαρία θα συνθηκολογήσει και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους η Τουρκία θα συνάψει ανακωχή στον Μούδρο.
Ο Φρανσαί ντ’ Εσπερέ, αρχιστράτηγος του Βαλκανικού Μετώπου, με αφορμή το νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων θα σημειώσει: «Ιδιαιτέρως διά τον Ελληνικόν στρατόν τονίζω τον ζήλον, την ανδρείαν και την παροιμιώδην ορμήν, τα οποία επέδειξε κατά τον υπ’ αυτού διαδραματισθέντα ένδοξον ρόλον επί των οχθών του Στρυμώνος και του Αξιού».Η συνθηκολόγηση, τέλος, της Γερμανίας στις 11 Νοεμβρίου 1918, έθεσε τέλος στο Μεγάλο Πόλεμο που διήρκεσε τέσσερα έτη και αιματοκύλησε την Ευρώπη.

Φωτογραφίες από την πορεία για τα 100 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tags: ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert