Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Πορεία «ΤΡΟΠΑΙΟ Α΄ ΠΠ – 100 ΧΡΟΝΙΑ» – ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε αγωνιστική πορεία 2 ημερών με την ονομασία «Τρόπαιο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – 100 Χρόνια», το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2017, Σημαντικός αριθμός Ευελπίδων και Μαθητών της ΣΜΥ συμμετείχε στην πορεία.

Η είσοδος της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόμιο Πολέμο

Να υπογραμμίσουμε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκείνη την περίοδο επεδίωκε την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, μια εποχή που στην Ελλάδα επικρατούσε ο Εθνικός διχασμός. Στη φιλοαντατική πολιτική του Βενιζέλου το Παλάτι εναντιώθηκε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πλευρό των Συμμάχων στην επιχείρηση των Δαρδανελίων το Φεβρουάριο του 1915.

Οι φιλοβασιλικές κυβερνήσεις, που διορίζονται στη συνέχεια, δημιουργούν κλίμα πόλωσης, διαιρώντας την Ελλάδα σε δύο παρατάξεις -φιλοβασιλικών και φιλοβενιζελικών-, κάτι που θα συντελέσει στη γένεση και άνδρωση του εθνικού διχασμού με όλα τα μεταγενέστερα επακόλουθα του. Οι Αγγλογάλλοι όμως απέβλεπαν στη συμμαχία ή την ουδετερότητα της Βουλγαρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απέρριπταν προς το παρόν τις προτάσεις του Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε ότι η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα τη θριαμβευτική νίκη κατά των Γερμανοβουλγάρων στα υψώματα του Σκρα Ντι Λέγκεν στις 30 Μαΐου 1918 και τη συμμετοχή των Ελληνικών δυνάμεων στη τελική επίθεση και διάσπαση του μετώπου, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Λίγες μέρες αργότερα, η Βουλγαρία θα συνθηκολογήσει και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους η Τουρκία θα συνάψει ανακωχή στον Μούδρο.
Ο Φρανσαί ντ’ Εσπερέ, αρχιστράτηγος του Βαλκανικού Μετώπου, με αφορμή το νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων θα σημειώσει: «Ιδιαιτέρως διά τον Ελληνικόν στρατόν τονίζω τον ζήλον, την ανδρείαν και την παροιμιώδην ορμήν, τα οποία επέδειξε κατά τον υπ’ αυτού διαδραματισθέντα ένδοξον ρόλον επί των οχθών του Στρυμώνος και του Αξιού».Η συνθηκολόγηση, τέλος, της Γερμανίας στις 11 Νοεμβρίου 1918, έθεσε τέλος στο Μεγάλο Πόλεμο που διήρκεσε τέσσερα έτη και αιματοκύλησε την Ευρώπη.

Φωτογραφίες από την πορεία για τα 100 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο