Πυροβολικό: Ποια λύση δίνει η τεχνολογία στις απειλές των drones

 Τα σημερινά δόγματα πολέμου είναι βασισμένα κυρίως αλλά όχι μόνο, στην ακριβή τακτική πληροφόρηση του πεδίου μάχης, την κινητικότητα των δυνάμεων και την ακρίβεια πυρών. Όλα αυτά προϋποθέτουν υψηλό μορφωτικό και τεχνικό επίπεδο στρατιωτικού προσωπικού και μακροχρόνια εκπαίδευση, κάτι που μετατρέπει τον σημερινό στρατιώτη από «κρέας για τα κανόνια» του παρελθόντος, σε μία εξαιρετικά υψηλού κόστους επένδυση που δύσκολα αναπληρώνεται αν απολεσθεί, κάτι που ισχύει σε κάθε αξιόμαχο στρατό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κάθε χώρας σήμερα, είναι η συνεχής άνοδος του κόστους οπλικών συστημάτων και οι συνεχώς μειούμενοι αμυντικοί προϋπολογισμοί. Μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για κάθε στρατό που θέλει να παραμείνει αξιόμαχος.

Ένα από τα κύρια όπλα του πεζικού είναι το πυροβολικό, το οποίο από την στιγμή που αναπτύχθηκε η τεχνολογία των ραντάρ αντιπυροβολικού και τα drones παρατήρησης, που υπολογίζουν την ακριβή θέση του εχθρικού πυροβόλου και επομένως επιτρέπει την άμεση εξουδετέρωση του, αναγκάζει σε αλλαγή δόγματος και πρακτικά φέρνει την κατάργηση των συρόμενων πυροβόλων.

Μία πιθανή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα ήταν η μετεξέλιξη των ρυμουλκούμενων πυροβόλων σε αυτοκινούμενα πυροβόλα, μία λύση υψηλού κόστους που αν εφαρμοζόταν μαζικά θα επέφερε την απαξίωση ενός τεράστιου δυναμικού συμβατικών ρυμουλκούμενων πυροβόλων.

Η λύση βρέθηκε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος στηρίζεται στην χρήση συμβατικών πυροβόλων παντός τύπου επί τράκτορα (ανοιχτού φορτηγού), άρα το πρόβλημα της κινητικότητας είχε εν πολλοίς λυθεί. Πολλές εταιρείες αμυντικών προϊόντων παρουσίασαν εκδόσεις αυτού του τύπου όπως τα Caesar, Paladin, Archer, Donar κ.λπ.

Παρέμενε όμως το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού υπηρετών του πυροβόλου. Παρότι ο αριθμός των υπηρετών ενός αυτοκινούμενου πυροβόλου επί τράκτορα είναι σχεδόν το ήμισυ σε αριθμό από τους υπηρέτες ενός ρυμουλκούμενου πυροβόλου, το πρόβλημα του αριθμού των υπηρετών παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις ανάγκες σε τροφοδοσία πυρομαχικών του πυροβόλου, τότε η λύση φαινόταν ανεπαρκής.

Η ρομποτική ήρθε να δώσει την λύση και στην αναχορηγία πυρομαχικών αλλά και στην αυτόματη τροφοδοσία του πυροβόλου με βλήματα. Ως συμπέρασμα, έχουμε την επιτυχημένη μίξη στρατιωτικής και εμπορικής τεχνολογίας, που έρχεται να δώσει μία οικονομική λύση σε καιρούς χαλεπούς.

Για παράδειγμα, τον δρόμο αυτόν επέλεξε και η ρωσική αμυντική βιομηχανία που ανέπτυξε το σύστημα τροφοδοσίας Izdeliya 2F66-1 το οποίο στηρίζεται σε έναν οκτάτροχο τράκτορα της Kamaz με ένα κοντέινερ που φέρει 50 βλήματα και μπορεί να τροφοδοτήσει μηχανικά το αυτοκινούμενο πυροβόλο με νέα αναχορηγία σε λίγα λεπτά.

Πηγή: defence-point.gr