Πυροπροστασία σε ιστορικά κέντρα ελληνικών πόλεων

Επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα, με πρόταση για την πυροπροστασία σε ιστορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων, απέστειλε  η Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με την επιστολή τους υπενθυμίζουν τα αποτελέσματα σχετικής ημερίδας που είχαν οργανώσει ως Ένωση και ζητούν από τον υπουργό να προωθήσει την εφαρμογή τους.
Συγκεκριμένα στην επισοτλή αναφέρουν: 

Ο επαγγελματισμός και η αυταπάρνηση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, απέτρεψαν τα χειρότερα, στην πύρινη επέλαση στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας. Η αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών, εξ ορισμού, είναι υψηλής επικινδυνότητας με άγνωστο το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής τους εξέλιξης.

Η Ένωσή μας, εδώ και χρόνια, επεσήμανε τα παραπάνω και το 2009, η ΕΑΠΣ, υλοποιώντας μιας πρωτοποριακή ιδέα, του συναδέλφου Νίκου Κολοβού, περιφερειακού εκπροσώπου της ΕΑΠΣ στην ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, προχώρησε με συγκροτημένο τρόπο στην μελέτη και αποτίμηση της πυροπροστασίας στα ιστορικά κέντρα ελληνικών πόλεων, με «οδηγό» το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας.

Τον Ιανουάριο του 2010, στην Κέρκυρα, πραγματοποιήσαμε ανοικτή ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας. Στα συμπεράσματα της μελέτης, που όπως σημειωνόταν, αφορούσαν και στην περίπτωση «τμημάτων παλαιών πόλεων στην πατρίδα μας, όπως είναι στην Καστοριά, στα Χανιά, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και, για τα Επτάνησα, στη Λευκάδα» υπήρχε και μια σειρά από προτάσεις:

Τον Οκτώβριο του 2014, δημοσιεύσαμε σε ψηφιακή έκδοση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης μας, το υλικό της μελέτης και τις σημαντικές παρεμβάσεις της ημερίδας, ώστε να αποτελέσει «χρήσιμο βοήθημα για την πυροσβεστική επιστήμη, αλλά και ως ένα νέο έναυσμα για το κέντρισμα του ενδιαφέροντος της πολιτείας για τα ζητήματα πυροπροστασίας ειδικά στους ευαίσθητους χώρους των ιστορικών κέντρων των ελληνικών πόλεων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνοντας στην εισαγωγή της έκδοσης.

Αξιότιμε κ. Αν. Υπουργέ

Μετά και την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, το ζήτημα της πυρασφάλειας των ιστορικών κέντρων θα πρέπει να τεθεί στο ειδικό ενδιαφέρον της οργανωμένης πολιτικής προστασίας της χώρας. Πρωτίστως για την ασφάλεια των πολιτών που διαμένουν και διέρχονται από αυτά και παράλληλα για την διαφύλαξη των ζωντανών αυτών μνημείων της πατρίδας μας.