Σαρίδης: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία Κοζομπόλη

Γράφει ο Ιωάννης Σαρίδης, 

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης - Ένωση Κεντρώων

 Ζήτησα ως εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων στο νομοσχέδιο του ΥπΕθΑ: «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» να αποσυρθεί η τροπολογία, που κατέθεσε η συνάδελφος Κοζομπόλη σχετικά με τον συνδικαλισμό στις Ένοπλές Δυνάμεις και να επανεισαχθεί το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ως αυτοτελές νομοσχέδιο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι δύο βασικότεροι λόγοι, που η λογική μου και η αίσθηση της ευθύνης μου ως εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου με οδήγησαν στην διατύπωση αυτής της απαίτησης ήταν οι εξής:

Αν και έχω χρησιμοποιήσει και εγώ το επιχείρημα σε ερωτήσεις μου στο κοινοβούλιο, πως πλέον οι στρατιωτικοί μας αντιμετωπίζονται από το Νόμο ως ανήκοντες στον Δημόσιο Τομέα, εντούτοις αυτό το έκανα διεκδικώντας την επέκταση κάποιων δικαιωμάτων, που απολάμβαναν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά όχι τα στελέχη μας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η παροχή γονικής άδειας.

Από αυτό το σημείο μέχρι το σημείο να λέει κανείς, πως πρέπει να επεκταθεί ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις με την μορφή, που λειτουργεί σήμερα στο Δημόσιο, υπάρχει τεράστια απόσταση. Καταρχήν εμείς στην Ένωση Κεντρώων θεωρούμε τον συνδικαλισμό και τον τρόπο με τον οποίο αυτός λειτούργησε διαχρονικά ως την βασικότερη πληγή του Δημοσίου.

Πώς είναι δυνατόν να συνυπογράψουμε την πρόχειρη εφαρμογή ενός καταστρεπτικού συστήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις; Η τροπολογία είναι εγκληματικά απλή και εξαιρετικά επικίνδυνη και αυτό φαίνεται ήδη από τον άκρως αποκαλυπτικό του περιεχομένου τίτλο της: «Επέκταση του ν.1264 του1982 στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

Την ώρα δε, που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε την εν λόγω άκρως προβληματική τροπολογία η οποία ελέγχεται για τη νομιμότητα και την συνταγματικότητα της, η Τουρκία προχωρούσε σε υπερπτήση κατασκοπευτικού αεροσκάφους στο Αιγαίο. Είναι δυο εικόνες, που τις βλέπει ο Έλληνας πολίτης και αναρωτιέται αν ασχολούμαστε όντως με αυτά που πρέπει.

Δεν μπορεί από την μία να σηκώνουμε τα ελικόπτερα να κόβουν βόλτες στα σύνορα και να βάζουμε τα κανόνια να βαράνε σε ασκήσεις για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και να τονωθεί το φρόνημα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών και του στρατεύματος και από την άλλη με καλοκαιρινή τροπολογία μιας κατά τα φαινόμενα καθόλου καλά πληροφορημένης βουλευτού της πρώτης φοράς αριστερά να αλλoιώνουμε το θεσμικό χαρακτήρα του πυλώνα της Ελληνικής Δημοκρατίας και εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας, των Eνόπλων Δυνάμεων.

Οι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα και συναίνεση στα Εθνικά Θέματα και η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και κουτοπόνηρων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Η συζήτηση γύρω από το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να γίνει με τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα τρόπο, σε χρόνους ομαλότητας και με τις δημοκρατικές εγγυήσεις, που προσφέρει η τήρηση του κανονισμού της Βουλής περί του ορθώς νομοθετείν. Θα πρέπει να δοθεί το βήμα σε όλους όσους έχουν λόγο και πρέπει να ακουστούν και οπωσδήποτε ανάμεσα τους θα πρέπει να είναι οι Αρχηγοί καθώς το θέμα αφορά άμεσα τα υπό τις διαταγές τους και υπό την ευθύνη τους στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Θα πρέπει να δοθεί επίσης ο απαραίτητος χρόνος να εξεταστούν και όλες οι κοινώς ομολογουμένως σύνθετες πλευρές της υπόθεσης, καθώς οποιαδήποτε απόφαση αφορά σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας απαγορεύεται να αιφνιδιάζει το κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, τον ελληνικό λαό, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με την εν λόγω τροπολογία.

Όπως και στον εκλογικό νόμο, όπου η Ένωση Κεντρώων τελικά αποδέχεται την διατήρηση του 3% για εθνικούς λόγους, μιας και το σύγχρονο πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την ελληνική δημοκρατία από απειλές, που γεννιούνται με την τυχόν κατάργηση του ορίου εισόδου στο εθνικό κοινοβούλιο, έτσι και με το νομοσχέδιο του ΥπΕθΑ τα ίδια ένστικτα περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας και ενίσχυσης της εθνικής άμυνας μας οδηγούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την υπόθεση του συνδικαλισμού στα εν ενεργεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα θα ήθελα να επισημάνω πως είναι ακόμα υπό αξιολόγηση τα όσα έχουν διαρρεύσει τον τελευταίο καιρό για το plan X του περυσινού Μάη και τις σκέψεις εμπλοκής του στρατού. Θα ήθελα να ήξερα τι σκέφτονται για όλα αυτά, όταν τα ακούν τα στελέχη μας -εν ενεργεία και εν αποστρατεία.

Σε κάθε περίτπωση για τους παραπάνω λόγους η Ένωση Κεντρώων θα επιμείνει στην απόσυρση της τροπολογίας Κοζομπόλη και στο άνοιγμα της σχετικής συζήτησης με τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου τρόπο.