Σε δίκη στην Ελλάδα για «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού» παραπέμπεται Γερμανός ιστορικός

Παραπέμπεται σε δίκη ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας Χάιτνς Ρίχτερ ο οποίος χρησιμοποίησε μειωτικές για τον αγώνα των Κρητικών κατά των Γερμανών ναζί στο νησί . Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου παραπέμπει τον Ρίχτερ σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.

Ο Γερμανός ιστορικός κατηγορείται για «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» .

Να υπενθυμίσουμε οτι το θέμα προέκυψε όταν επιχειρήθηκε …η βράβευση του Ρίχτερ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης! Η ενέργεια αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις επιφανών πολιτών μεταξύ των οποίων και του Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη. Η “βράβευση” του Ρίχτερ είχε αποκαλυφθεί λίγες ημέρες μετά από την παρουσία του νυν Α/ΓΕΕΘΑ σε τελετή στο γερμανικό νεκροταφείο του Διονύσου.

Ο κ. Ρίχτερ διώκεται βάσει του άρθρου ΙΙ του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (Ι. 328), όπως γράφει ο Τύπος της Κρήτης.

Σύμφωνα μ΄ αυτ΄ό «όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αποφασιστεί με βάση τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων… τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ».