ΣΕΕΝΣΑ: Η τριετής φοίτηση στις σχολές υπαξιωματικών δεν συνιστά αναβάθμιση

 Επιστολή στον υπουργό εθνικής άμυνας ενόψη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έστειλε ο ΣΕΕΝΣΑ, Στην επιστολή αναφέρουν:

Ενόψει της ψήφισης του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου προσεχώς, παρακαλούμε όπως σας επικαιροποιήσουμε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, τις προτάσεις του Συνδέσμου μας, σύμφωνα με ανωτέρω σχετικό:

1. Στα άρθρα 1-2-3 με θέμα τη σχολή ΣΥΑ η τριετής φοίτηση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναβάθμιση των Σχολών. Αναβάθμιση των σχολών όπως έχουμε προαναφέρει και αποτελεί πάγιο αίτημά μας, είναι μόνο η Ανωτατοποίηση των σχολών αυτών και η εξίσωση τους με τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (Α/ΤΕΙ). Επιπροσθέτως υπενθυμίζουμε τον προβληματισμό μας όσον αφορά στον βαθμό αποφοίτησης των νέων σπουδαστών δεδομένου ότι παραμένει αυτός του Σμηνία. Με ένα μόλις έτος διαφορά στα έτη φοίτησης από τα ΑΣΕΙ ( 4 έτη φοίτησης ) κρίνεται ως λογικό και δίκαιο, ο βαθμός αποφοίτησης να αναβαθμιστεί τουλάχιστον σε αυτόν του Επισμηνία, χωρίς αυτή η βαθμολογική προαγωγή να επηρεάσει καταλυτικά στην παραμονή πλέον των πέντε χρόνων ( δηλαδή 7 χρόνια παραμονή) στο βαθμό του Ανθυπασπιστή,

2. Στο άρθρο 18 παράγραφος 2, εκ μέρους όλων των μελών και φίλων του ΣΕΕΝΣΑ, επιτρέψτε μας όπως δεχτείτε τις θερμές ευχαριστίες όλων των εν ενεργεία στελεχών που μέχρι σήμερα είχαν εξειδίκευση ως προσωπικό Πληροφορικής. Για το Σύνδεσμο μας, η συγκεκριμένη τροποποίηση – η σύσταση του Σώματος Έρευνας και Πληροφορικής της Π.Α (όπως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από την επίσημη σελίδα του Συνδέσμου μας- www.seensa.gr ) ήταν το πρώτο »χρονολογικά» αίτημα μας. Ένα αίτημα, όπως και αρκετά άλλα που σας έχουμε γνωστοποιήσει, που σκοπό έχουν τον εκσυγχρονισμό, την ηθική δικαίωση και το αίσθημα ισονομίας όλων των εν ενεργεία στελεχών.

3. Στο άρθρο 18 παράγραφος 9 + 10, που αναφέρεται στις υποπεριπτώσεις προαγωγών σε Ταξίαρχο ή Συνταγματάρχη για τους Αξιωματικούς Στρατιωτικούς Δικαστικούς Γραμματείς και για τους Στρατιωτικούς Ιερείς εφόσον είναι πτυχιούχοι ΑΣΕΙ ή ΑΕΙ ή όχι αντίστοιχα, θα πρέπει για λόγους ισονομίας και μόνο να συμπεριληφθεί το σύνολο των αποφοίτων ΑΣΣΥ που πληρούν τα ίδια ακριβώς κριτήρια, αν και πάγια θέση του Συνδέσμου μας είναι να περιορίζονται θέσεις Ανωτάτων σε ειδικότητες που επιχειρησιακά δεν συντρέχει λόγος.

4. Στο άρθρο 25 περί μεταθέσεων του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, υπενθυμίζουμε την πάγια θέση – αίτημα του Συνδέσμου μας, περί της θέσπισης του αμετάθετου μετά τη συμπλήρωση 25ετίας εντός νομού επιθυμίας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η υπηρεσιακή, οικογενειακή και προσωπική γαλήνη του κάθε στελέχους, χωρίς να επιβαρύνεται στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός.

5. Κύριε Υπουργέ, με το παρόν πολυνομοσχέδιο, δίνεται η χρυσή ευκαιρία να αποκατασταθούν χρόνιες αδικίες, προσφέροντας θετικό πρόσημο και ανακούφιση στην καθημερινότητα του κάθε στρατιωτικού. Επιτρέψτε μας κλείνοντας να αναφερθούμε σε θέματα, για τα οποία σας είχαμε απασχολήσει με επιστολές μας στο παρελθόν, όπου πλήθος συναδέλφων, αναμένει ευμενή αντιμετώπιση και λύση:

α) Τα στελέχη των σειρών 40-41 ΣΤΥΑ αναμένουν έξι ολόκληρα χρόνια δικαίωση στο πρόβλημα διοικητικής εξέλιξης που έχουν. Άοκνες προσπάθειες ανάδειξης του θέματος αυτού, από τον Σύλλογο Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣΤΥΑ), από το Σύνδεσμο μας και από όλους τους συναδέλφους μας των σειρών αυτών, αναμένοντας με ανυπομονησία θετική έκβαση του δίκαιου αιτήματος,
β) διευθέτηση μέσω τροποποίησης του Ν.38883/10, ώστε να πάψει να υφίσταται η βραδύτερη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών της 42ας σειράς ΣΤΥΑ σε σχέση με τις προγενέστερες καθώς και με τις νεότερες σειρές αυτών,
γ) η οικιοθελής παραμονή των εν ενεργεία συναδέλφων που επιθυμούν να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, πέραν της 35ετίας ( 1+1+1+1+1) και μέχρι πέντε χρόνια, ως ΕΟΘ ( Στελέχη Εκτός Οργανικών Θέσεων ), λόγω οικονομικών δυσχερειών δίχως να επηρεάζουν στο ελάχιστο, την ιεραρχία,

δ) η βαθμολογική προαγωγή στους πρώτους βαθμούς κατώτερων Αξκών στους συναδέλφους Εθελοντές Μακράς Θητείας ( ΕΜΘ ) που συνεχίζουν στην ηλικία των 45 χρόνων και πάνω, να εκτελούν υπηρεσίες και να έχουν καθήκοντα όμοια με αυτά που είχαν στην ηλικία των 20 ετών. Σε συνδυασμό με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, μία θετική εξέλιξη στο θέμα, θα ενισχύσει το ηθικό πλήθους συναδέλφων ( περί των 18000 ) που τους αφορά.

δ) η δυνατότητα χρηματοδότησης των σπουδών σε ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ – ΚΕΣ των δικαιούχων ΒΟΕΑ μετά από αίτηση τους με τη μορφή άτοκων προκαταβολών για κάθε ακαδημαϊκό έτος σπουδών.
ε) η επέκταση των ευεργετημάτων και στους Συναδέλφους που με δικαστική απόφαση έχουν την επιμέλεια ατόμων ΑμεΑ, όμοια με αυτών των Συναδέλφων που έχουν ΑμεΑ συζύγους ή τέκνα, όπως είχε ειπωθεί στη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σχεδίου Νόμου <<Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις>>,
στ) η θεσμοθέτηση των Ενώσεων – Συνδέσμων, όπως προτάθηκε στο υπόμνημα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ε.Δ., μέσω της θεσμοθέτησης τριών πρωτοβάθμιων οργάνων ενός του Σ.Ξ., ενός του Π.Ν. και ενός της Π.Α., ( όπως κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, είναι και οι θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων – ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ ) όπου το κάθε ένα θα αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης του Σώματος από όπου προέρχεται και του οποίου το Δ.Σ. θα προκύπτει κατόπιν εκλογών. Επίσης προτείνουμε τη δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου οργάνου, την Ομοσπονδία των τριών πρωτοβάθμιων, της οποίας το Δ.Σ. θα προκύπτει από εκλογική διαδικασία των πρωτοβάθμιων οργάνων. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι τηρείται η ισότιμη εκπροσώπηση των τριών όπλων, αποφεύγοντας την άνιση εκπροσώπηση του προσωπικού, η οποία σε οιαδήποτε άλλη περίπτωση προκύπτει αυτονόητα δεδομένου ότι το πολυπληθέστερο Σώμα είναι ο Στρατός Ξηράς.
Κύριε Υπουργέ ως Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας, τόσο το Δ.Σ., όσο και τα μέλη και οι φίλοι αυτού έχουμε βαθειά την πίστη ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια και ανθρώπινα . Έχουμε τη δύναμη να συγχαίρουμε δημόσια την όποια πρωτοβουλία είναι προς όφελος του συναδέλφου στρατιωτικού. Έχουμε εξίσου την κρίση να σχολιάζουμε και να αναδεικνύουμε τυχόν αδυναμίες, οι οποίες δυσχεραίνουν το κοινό καλό. Ευχόμενοι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυτού, να αποτελέσει το μήνυμα για προοπτική και αισιοδοξία στις τάξεις των Ε.Δ. που τόσο έχουμε ανάγκη, όλα τα εν ενεργεία στελέχη και οι οικογένειες μας.