Σώματα Ασφαλείας: Ο στρατηγός Τόσκας ψάχνει τη «συνταγή» για την «δημοκρατική αστυνομία»

Από τους στρατιωτικούς στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, η διαδρομή ανάληψης της πολιτικής ευθύνης δεν είναι μεγάλη σ΄ ότι έχει να κάνει με την αλλαγή υπουργείου.Σ΄ όλα τ΄ άλλα όμως είναι…τεράστια.

Ο μέχρι πρόσφατα ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας “μετακόμισε” από τη λεωφόρο Μεσογείων και το ΥΠΕΘΑ στη λεωφόρο Κατεχάκη και το υπουργείο Προστασίς του Πολίτη. Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , ο αντιστράτηγος ε.α Νίκος Τόσκας έδωσε το “στίγμα” του:

«Δεν θα ανεχτώ καταστάσεις καταστολής με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες», δήλωσε προσθέτοντας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους:

«Η τάξη και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιον υπηρετούμε. Κυρίαρχος είναι ο λαός. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών και δεν υπάρχει περίπτωση κουκουλώματος με καθυστερήσεις ΕΔΕ κ.λ.π. Δεν θέλουμε καταστάσεις υπέρβασης του νόμου και των αξιών της κοινωνίας. Δεν θα ανεχτώ καταστολή με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες. Είναι κρίσιμο οι θεσμοί να μην επηρεάσουν αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη».

Σε ερώτηση τι θα κάνει με τα ΜΑΤ και πώς θα αντιμετωπιστούν κινητοποιήσεις, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε:

«Είμαι κατά των στρατιωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Το πώς χρησιμοποιούνται οι “σκληροί μηχανισμοί” όπως τα ΜΑΤ, έχει σχέση με την αντίληψη που έχεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με ήπιες λύσεις σε συνεννόηση με την κοινωνία».

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με όσα είπε ο κ.Τόσκας. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις δημοκρατικές ευαισθησίες που έχει . Είναι βέβαιο ότι το υπουργικό πόστο το οποίο ανέλαβε είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει την επόμενη ώρα. Και οι αποφάσεις που κάποιες φορές καλείται να πάρει ο πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας, πρέπει να είναι αστραπιαίες . Αν είναι σωστές ή λάθος το διαπιστώνει αργότερα. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χηνοφώτης μάλλον έχει πολλά να πει για το θέμα.

Ίσως το πιο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η ισορροπία. Ανάμεσα στο ..δόγμα που είχαμε ακούσει παλαιότερα επί κυβερνήσεων ΝΔ ,όταν έλεγαν στους αστυνομικούς ότι “το κράτος είστε εσείς”, μέχρι τις απόψεις περί αφοπλισμού των ΜΑΤ που είχαν διατυπωθεί από την Αριστερά, υπάρχει αρκετός…μεσαίος χώρος. Και για να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει η αστυνομία και για να αποφύγουμε περιπτώσεις αυθαιρεσίας από αστυνομικούς.

Ελπίζουμε ότι ο αντιστράτηγος ε.α Νίκος Τόσκας θα βρει τη “συνταγή”.