Στα σκαριά το νέο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας – ΦΩΤΟ

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ναυτική της υπεροχή απέναντι στις ΗΠΑ.
Το υπέρογκο κόστους αυτού του εγχειρήματος, όμως, δεν συνοδεύεται από την υποστήριξη από ξένες ναυτικές βάσεις, υποστηρίζει ο Nicholas Varangis, μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έχει την δυνατότητα να μεταφέρει 70 πολεμικά αεροσκάφη, γεγονός που επιτρέπει στην χώρα να «χτυπήσει» πιθανούς εχθρούς σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Είναι φυσικό επόμενο, η Μόσχα να θέλει να αμφισβητήσει την ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ, εντάσσοντας στο στόλο της ένα μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο. Εξάλλου, η Ρωσία έχει μόνο ένα «γερασμένο» αεροπλανοφόρο σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν στο στόλο τους δέκα ενεργά, συν άλλα δύο εφεδρικά.
Στόχος της Ρωσίας είναι το νέο αεροπλανοφόρο να μπορεί να μεταφέρει 100 πολεμικά αεροσκάφη και να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το περιβόητο Nimitz-class των ΗΠΑ. Παράλληλα, θα διαθέτει και καταπέλτες απονήωσης στην κορυφή του, προκειμένου τα αεροσκάφη να μπορούν να εκτινάσσονται ακόμα και σε άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Varangis, προκειμένου το νέο αεροπλανοφόρο να αποκτήσει στραγηγική αξία, η Ρωσία θα πρέπει να αναβαθμίσει
την εξωτερική της πολιτική, σε επίπεδο υπερπόντιων λιμένων.  
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία στοχεύει στο να αυξήσει την επιρροή της στην Κεντρική και Νότια Αμερική, η δύναμη της περιορίζεται στα γειτονικά της κράτη που ανήκουν στην Ευρασία. Όμως, η Μόσχα δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονες της.
Σε κάθε περίπτωση, το φιλόδοξο σχέδιο της Ρωσίας βρίσκεται σε  θεωρητικό επίπεδο, επισημαίνει ο Dmitry Gorenburg, αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι η κατασκευή του αεροπλανοφόρου μπορεί να πάρει 10-15 χρόνια.