Στην ενίσχυση Ευρωπαϊκής Άμυνας η ανάπτυξη UAV

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον επισημαίνει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα τέσσερις τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η άμυνα στα συστήματα πληροφορικής.

Τις προτάσεις αυτές έβαλε στο τραπέζι η Άστον ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 19 και στις 20 Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια και την άμυνα σε ένα πλαίσιο μιας γενικής μείωσης των στρατιωτικών προϋπολογισμών.

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διάστημα, ενέργεια, ναυτιλιακή ασφάλεια και ασφάλεια των συνόρων

 

Στην έκθεσή της για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), η Άστον υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία έχει πλέον ουσιαστική σημασία» αν η ΕΕ θέλει να είναι «σε θέση να αντιδράσει γρήγορα σε προκλήσεις για την ασφάλεια — ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διάστημα, ενέργεια, ναυτιλιακή ασφάλεια και ασφάλεια των συνόρων».

Για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, τέσσερις προτεραιότητες προτάσσονται στην έκθεση αυτή.

Η ανάπτυξη σχεδίων αυτού του είδους ανταποκρίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, στην ανάγκη «ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας», η οποία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό τομέα, στον οποίο εργάζονται περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι άμεσα και είχε έναν τζίρο 172 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβερνοάμυνα στην Ελλάδα, Ε.Ε., ΝΑΤΟ

Η ιστορία των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο – με χρονολόγιο