Συντάξεις Χηρείας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γυναικών που ζουν με το νόμο Κατρούγκαλου – ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονίζει η ιστορία δύο γυναικών, που πλήττονται από τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου(ν.4387/2016). ‘‘’Μας έχει γονατίσει’’, ‘’Μας έχει διαλύσει και εμάς και τα παιδιά μας’’ είπε χαρακτηριστικά μια εξ αυτών μιλώντας σε συγκέντρωση του συλλόγου ΑΞΙΑ, αναφερόμενη στο νόμο Κατρούγκαλου. ‘’Γιατί μας έχει διαλύσει; Γιατί είμαστε κάτω των 55 ετών.’’ αναφέρουν μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 12 ΕΔΩ

Η κυρία Ειρήνη Γαλιάτσου είχε την ατυχία να χάσει τον άνδρα της 16 ώρες μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, μετά από 26 χρόνια γάμου και να είναι κάτω από 55 ετών και άνεργη. Στην κ. Γαλiάτσου ακόμα και 14 μήνες μετά το θάνατο του συζύγου της δεν χορηγήθηκε ούτε η προσωρινή σύνταξη, όπως αναφέρει. Όσο για την κυρία Παναγιώτα Ντελλή που μετά από 32 χρόνια γάμου έχασε τον άνδρα της, πρόκειται να της δοθεί σύνταξη μόνον για 3 χρόνια και, μετά όπως προβλέπεται απο το νόμο, διακόπτεται οριστικά.

‘’Ανήκω στο φορέα ΝΑΤ( (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα μετά από 14 μήνες. Δυστυχώς δεν έχω πάρει όχι την προσωρινή αλλά ούτε την προ – προσωρινή σύνταξη.’’ δήλωσε η κυρία Γαλιάτσου σε μια από την συγκεντρώσεις του συλλόγου ΑΞΙΑ. «Ο άντρας μου πέθανε στις 13 Μαΐου του 2016, 16.00 μμ, 16 ώρες μετά την ψήφιση του νόμου και δυστυχώς δεν ήξερα τίποτα και με πιάνει ο νόμος», πρόσθεσε. 

«Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε από οικογένειες και μητέρες που βρίσκονται στη δική μου τη θέση και που ο θάνατος μας χτύπησε την πόρτα. Δεν κάνει διακρίσεις, είτε είσαι στο ΙΚΑ, είτε είσαι στο ΝΑΤ, είτε στρατιωτικός, είτε Υπουργός, ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις. Για αυτό κάνουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε μήπως μπορέσουμε και τροποποιήσουμε αυτόν τον άκαρδο, αυτόν τον σκληρό νόμο που μας πετάει ειλικρινά στο δρόμο», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γαλλιάτσου.

‘’Εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Ακούμε υποσχέσεις, συμπάθειες αυτό όμως δεν μας λύνει το πρόβλημα, το βιοποριστικό ούτε το πρόβλημα επιβίωσης. Έχουμε παιδιά που σπουδάζουν, που μέχρι πέρυσι είχαν δικαίωμα όπως όλα τα παιδιά σε αυτή την κοινωνία να μορφωθούν και να κοιτάξουν το αύριο και τώρα δουλεύουν για 20 ευρώ για να δώσουν στα σπίτια τους τα 15 ευρώ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, γιατί τα εισοδήματα μας είναι μη-δε-νι-κά.

Ακόμα και οι κυρίες που έχουν πάρει το προσωρινό επίδομα είναι 275 ευρώ. Ας έρθει ένας από αυτούς που σκέφτηκαν να ψηφίσουν αυτό το νόμο για μια ημέρα μόνο στη δική μας τη θέση και αν καταφέρει ας μας υποδείξει και μας να δούμε τι θα κάνουμε και εμείς. Είμαστε σε τέτοιες ηλικίες που δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε εργασία. Αν δεν γίνει κάτι με αυτό το νόμο δεν ξέρω τι θα γίνουμε. Εμείς και όλες οι υπόλοιπες οικογένειες που έρχονται πίσω από μας…’’, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κυρία Ντελλή είπε: ‘’Δίνουμε ένα αγώνα για τις οικογένειες μας και τους ανθρώπους τους οποίους χάσαμε τόσο νωρίς. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν δουλέψει 25, 30 χρόνια, 35, 40 χρόνια και έρχεται τώρα αυτή η κυβέρνηση η οποία κλέβει τις εισφορές που έχουν δώσει τόσα χρόνια, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής τους πετάει στο δρόμο.’’

‘’Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει και δεν θα το επιστρέψουμε να συνεχίσει. Εμένα ο σύζυγος μου ήταν στην Πολεμική Αεροπορία 35 χρόνια. 35 χρόνια εισφορές, 32 χρόνια γάμος, με 3 παιδιά. Επειδή τυχαίνει να είμαι κάτω από 52 ετών, θα πάρω μόνο 3 χρόνια σύνταξη», τόνισε.

Συνεχίζοντας η κυρία Ντελλή δήλωσε οτι «Ο νόμος αυτός είναι σαν μου λέει – Δεν με ενδιαφέρει τίποτα – Θα σε πετάξω στο δρόμο- Πήγαινε να βρεις δουλειά. Εγώ δηλαδή στα 55 μου πρέπει να βρω εργασία. Ποιος θα μου βρει εργασία και και για πόσο καιρό θα με κρατήσει; Δηλαδή θα πρέπει να δουλέψω μέχρι τα 80 για να μαζέψω τα ένσημα για να ζήσω, πράγμα αδύνατο.
Τι θα πρέπει να κάνω δηλαδή; Να στραφώ στα παιδιά μου; Τα παιδιά μου δεν πρέπει να κοιτάξουν τη δική τους ζωή, το μέλλον τους; Θα πρέπει να κοιτάζουν τη μάνα η οποία δεν θα έχει να πληρώσει το δάνειο, το ενοίκιο το ρεύμα, το νερό; Σε ένα κράτος δημοκρατικό δεν γίνεται να ψηφίζονται αυτοί οι νόμοι. Αυτό ο νόμος δεν θα έπρεπε να έχει συντεθεί όχι να έχει ψηφιστεί. Δεν θα έπρεπε να έχει μπει καθόλου στο τραπέζι. Ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να προστατεύει πρώτα τα παιδιά μου. Αν δεν τα προστατεύει τότε είναι καταδικασμένο.’’

Τέλος έστειλε το δικό της μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας τα εξής: Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας δεν θα σταματήσουμε. Θέλουμε να πούμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιήσει αυτόν τον νόμο και να πάρει αυτό το άρθρο πίσω. Είναι το πιο ντροπιαστικό άρθρο που έχει ψηφιστεί ποτέ. Θα πρέπει να ντρέπονται που πρέπει να θυσιάζονται παιδιά και οικογένειες στο βωμό του χρέους(;) Για την καρέκλα; Εμείς δεν ξέρουμε γιατί θυσιάζονται ας μας πούνε αυτοί. ‘’

Δείτε όλα όσα είπαν παρακάτω: