Συρία: Ο στρατός βομβαρδίζει περιοχή βόρεια της Κουσέιρ

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε σήμερα μια κοινότητα στην επαρχία Χομς όπου κατέφυγαν εκατοντάδες πολίτες και τραυματίες μετά την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του καθεστώτος της πόλης Κουσέιρ, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο στρατός βομβαρδίζει την Μπουάιντα αλ Σαρκίγια με πυραύλους», ανέφερε το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών, στρατιωτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, υπάρχουν «εκατοντάδες πολίτες και τραυματίες» οι οποίοι είχαν προσφύγει στη συγκεκριμένη κοινότητα, στα βόρεια της Κουσέιρ, μετά την κατάληψη της πόλης από τις τακτικές δυνάμεις. Επίσης, «τουλάχιστον 500 τραυματίες» έχουν μεταφερθεί εκεί από την αρχή της επιχείρησης ανακατάληψης την 19η Μαΐου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η Κουσέιρ έχει καταστραφεί εντελώς, έχει εγκαταλειφθεί εντελώς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Το καθεστώς «καλεί τους κατοίκους της Κουσέιρ να επιστρέψουν ενώ η πόλη είναι συντρίμμια, πώς μπορούν να γυρίσουν;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Η πόλη είχε στο παρελθόν 25.000 κατοίκους, αλλά χιλιάδες την εγκατέλειψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι αντάρτες πρόβαλαν σφοδρή αντίσταση αλλά δεν είχαν τα μέσα για να αντισταθούν», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, κάνοντας λόγο περί έλλειψης μέσων των αντικαθεστωτικών μαχητών.

Η Κουσέιρ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την Δαμασκό με τα παράλια, ανακτήθηκε χθες από το στρατό ο οποίος την σφυροκοπούσε επί εβδομάδες κι είχε εμπλακεί σε μάχες με τους αντάρτες, στις οποίες συμμετείχαν στο πλευρό του μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στο μεταξύ ένας Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε χθες κατά την διάρκεια σύγκρουσης με ενόπλους που βρίσκονταν μεταξύ των περίπου 500 ανθρώπων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και να καταφύγουν στο έδαφος της δεύτερης, όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός σήμερα.

Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ χθες στα σύνορα αφού δέχθηκαν οι ίδιοι πυρά από ενόπλους, που πιθανόν πίστευαν ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα τους άφηναν να περάσουν.

Ο τραυματισμός του Τούρκου στρατιώτη —στο γόνατο— είναι η πρώτη γνωστή απώλεια από μέρους της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες έχουν σημειωθεί αρκετά παρόμοια περιστατικά.

Εξάλλου στο διπλωματικό πεδίο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η κυβέρνηση της Δαμασκού θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Γενεύη 2» από τον Ουάλιντ Μουάλεμ, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ..

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τη (συριακή) κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να λάβει μέρος στη σύνοδο και ότι της αντιπροσωπείας της θα ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ, σε δηλώσεις του προς ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.