«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει συμφωνία» λέει η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχει η Ελλάδα “μία καλή συμφωνία με τους θεσμούς”.Και υποστηρίζει ότι μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η κυρία Νούλαντ έδωσε μία και μοναδική συνέντευξη στον δημοσιογράφο της τηλεόραση του ANTENNA Γιώργο Βλαβιανό. Σ΄ αυτή έδωσε απαντήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και για το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης που ταλαιπωρεί την Ελλάδα.

Όλη η συνέντευξη:

Ερ: Είστε ευχαριστημένη με τις συνομιλίες που είχατε με την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και πως μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή άσχημη κατάσταση;


Βικτόρια Νούλαντ Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ:

Ευχαριστώ Γιώργο για την ευκαιρία που μου δόθηκε να βρεθούμε.

Είχαμε πράγματι πολύ καλές συνομιλίες. Είχα χρόνο με τον υπουργό Εξωτερικών, με τον υπουργό Άμυνας, με τον Γραμματέα του ΥΠΕΞ και πολύ ώρα με τον πρωθυπουργό, κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων.

Θέλουμε να δούμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν, την Ελλάδα να εξέρχεται από την παρούσα φάση δυνατότερη, πιό σταθερή, θέλουμε να δούμε ευημερία και ανάπτυξη. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ικανή να κάνει μία καλή συμφωνία με τους θεσμούς. Λοιπόν ήταν ένα από κύρια θέματα αυτό, πως μπορούμε να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε αυτού του είδους τα αποτελέσματα.

Ερ:
Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία πέτυχαν τον πολιτικό τους στόχο, τι πίστευετε, ή θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Λοιπόν, όπως γνωρίζεις, η υπερατλαντική κοινότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, υποχρεώθηκαν να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις στη Ρωσία επειδή διαπιστώσαμε αυξημένη επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που είχαμε αλληλεγγύη ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Που η Ελλάδα έπαιξε τον ρόλο της βοηθώντας στο κτίσιμο της συναίνεσης. Φυσικά δεν είχαμε απόλυτη επιτυχία διότι δεν είχαμε ολοκληρωτική αλλαγή πολιτικής, αλλά πιστεύουμε ότι είχαμε ισχυρή επίδραση στη Ρωσία.

Δεν πιστεύω ότι θα είχαμε τη συμφωνία του Μινσκ, την οποία πρέπει τώρα να δούμε να εφαρμόζεται, αν δεν υπήρχε «μεγάλο ραβδί στην τσάντα μας». Βλέπουμε σημαντική επίδραση στη ρωσική οικονομία. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να εφαρμόσει η Ρωσία τη συμφωνία που επετεύχθη τον Φερβουάριο. Να αποσύρει τα στρατεύματά της, τις δυνάμεις της, από την Ουκρανία, να επιτρέψει να κλείσουν τα σύνορα. Και τότε θα μπορέσουμε να αποσύρουμε τις κυρώσεις.

Όμως η επιλογή ανήκει στη Ρωσία. Και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως υπερατλαντική κοινότητα, ότι οι κυρώσεις θα ισχύσουν μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι αν η συμφωνία παραβιασθεί θα γίνουν σκληρότερες.

Ερ: Πως μπορεί η Ελλάδα να είναι αποτελεσματικότερη στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και στην απειλή ξένων μαχητών να εισέλθουν στη χώρα και στην Ευρώπη;

Αυτό είναι ένα απολύτως κρίσιμο ερώτημα, τώρα ειδικά, για όλες τις χώρες κατά μήκος της Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι η ελληνική αστυνομία κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Συνεργαζόμαστε μαζί. Είχαμε κάποιες ανταλλαγές σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης πιστεύουμε ότι όλοι χρειαζόμαστε να δυναμώσουμε τη νομοθετική βάση για να κλείσει το έδαφος για τους ξένους μαχητές, για την εγκληματική μετακίνηση και τις μετακινήσεις χρήματος και μαχητών. Αυτά είναι πράγματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί και πιστεύω ότι θα γίνουμε δυνατότεροι κάθε εβδομάδα που περνάει.