Τι αλλάζει στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική – Πώς χτυπάει τα συμφέροντα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Ισχυρό πλήγμα στα συμφέροντα που λυμαίνονταν χρόνια τον χώρο της εθνικής άμυνας και προσπάθεια να αναπτυχθεί η έρευνα και τεχνολογία και να παραμείνουν στη χώρα μας επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό που τώρα παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, αποτελεί η νέα Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ), την οποία  παρουσιάζει σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής , ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Βάζοντας το μαχαίρι στα διάφορα συμφέροντα που λυμαίνονται τον τομέα της Άμυνας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Βίτσας θα παρουσιάσει τη νέα ΕΑΒΣ, η οποία θα έπρεπε να έχει χαραχθεί τις αρχές της δεκαετίας καθώς προβλέπεται από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας καθώς αφορά ευθέως την ασφάλεια της χώρας.

Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ) θα πρέπει να διαθέτει δυνατότητες ανάλογες με τις επιχειρησιακλές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά δυστυχώς τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν στόχευσε σε κάτι τέτοιο.

Θα μπορούσε πχ αντί να περιμένουμε την αγορά ανταλλακτικών και να ακινητοποιούνται οπλικά συστήματα περιμένοντας ανταλλακτικά, να είχαμε προβλέπει την παραγωή ή ακόμα και την συμπαραγωγή τους.

Το τόσο διαφημισμένο «ελληνικό μυαλό» θα μπορούσε να αναπτύξει λογισμικό κι εφαρμογές για την κυβερνοάμυνα, με χαμηλό κόστος.

Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να διαφημίζει την στολή που παρήγαγαν οι τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις

Αναρωτιόμαστε γιατί στην Ελλάδα δεν προωθούνται ή δεν ενισχύονται ανάλογες τέτοιες πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο να προστατεύουν το προσωπικό σοτ επιχειρησιακό περιβάλλον. Πόσο δύσκολο θα ήταν να παράγουμε κι εμείς υλικά νανοτεχνολογίας και γενινότερα εξελιγμένα υλικά προς όφελος της χώρας;

Η φύλαξη των συνόρων ήταν πάντα ένα πολύ σοβαρό θέμα για την χώρα μας και αποδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο τον τελευταίο χρόνο, με τις μεταναστευτικές ροές. Πού είναι άραγε το «δαιμόνο» ελληνικό μυαλό να σχεδιάσει και -γιατί όχι- να παράγει με χαμηλό κόστος νέους τρόπους ελέγχου των συνόρων;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Onalert.gr  η νέα εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική που παρουσίαζει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, θα δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα και θα θέτει τις πρoτεραιότητες.

Ανάμεσα στα όσα θα εξαγγείλει θα είναι και η ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας το οποίο θα αναλάβει και την εφαρμογή της νέας Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Ο στόχος της νέας ΕΑΒΣ είναι η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τόσο στα θέματα ασφαλείας όσο και στα θέματα εφοδιασμού και επιχειρησιακής αυτονομίας.

Αυτό θα γίνει παράλληλα με τη μετατροπή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των αμυντικών δαπανών σε εγχώρια απασχόληση, κάτι που έχει προκαλέσει πανικό σε όσους μέχρι τώρα λυμαίνονταν τις Ένοπλες Δυνάμεις για να προωθούν προμήθειες από το εξωτερικό και επιτίθεται ήδη στον αναπληρωτή υπουργό με τουλάχιστον περίεργα δημοσιεύματα.

Ενας ακόμα στόχος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Onalert.grείναι να μπορέσει να παραμείνει στη χώρα τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει υψηλή εξειδίκευση και επιχειρεί με την κρίση να φύγει στο εξωτερικό, αφαιρώντας από τη χώρα ουσιστιά τις ελπίδες για πρόοδο.

Η χώρα μας δυστυχώς ακολούθησε ένα λανθασμένο μοντέλο στην Έρευνα και Καινοτομία καλύπτοντας μόνο το ⅓ των αναγκαίων επενδύσεων, ποσοστό το ποίο απέχει πολύ από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Ειδικά στον τομέα της άμυνας το ποσοστό αυτό ήταν δραματικό, αφού οι δαπάνες για έρευνα και Καινοτομία αντιστοιχούσαν στο 0,0,6% του συνόλου των αμυντικών δαπανών!

Η νέα Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ) θα καταρτίσει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας, θα υποστηρίξει επιστημονικούς φορείες σε ερευνητικά προγράμματα, θα αξιοποιήσιε ευρωπαϊκές ευκαιρίες όπως το πρόγραμμα Horizon 2020 και θα επιχειρήσει τη μέχιστη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας στον τομέα.