Τι είπε ο Τσίπρας στην Μέρκελ για τα ωράρια της Frontex!

Στην συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Μέρκελ, το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν το προσφυγικό. Η συζήτηση έφθασε στην Frontex και ο Τσίπρας είπε στην Μέρκελ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται! Σε αντίθεση με τους Έλληνες λιμενικούς,στρατιωτικούς και όσους άλλους εμπλέκονται στο θέμα ,όπου ωράριο δεν υπάρχει.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι Τσίπρας και Μέρκελ, κατά την συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη των εργασιών της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, συμφώνησαν ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.
Σ’ αυτήν την κατηγορία, διευκρινίζεται, εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Και οι επιστροφές ειπώθηκε ότι θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Σύμφωνα με άτυπο σημείωμα από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα, είπε στην καγκελάριο ο πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.