Tι κατέθεσε η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις κατέθεσε στο Κογκρέσο για την συνάντηση μεταξύ του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ, με συμβούλους του προέδρου Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2016

Η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι αποκάλυψε τις ταυτότητες των υψηλόβαθμων συμβούλων του Τραμπ προκειμένου να κατανοήσει τον λόγο παρουσίας του διαδόχου πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στα τέλη του 2016, όπως υποστήριξαν πολλές πηγές στο CNN.

Η συνάντηση αυτή στην αμερικανική μεγαλούπολη φαίνεται ότι προηγήθηκε ξεχωριστής προσπάθειας των ΗΑΕ για την συγκρότηση ενός κρυφού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ της Ρωσίας και του Λευκού Οίκου κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Ο διάδοχος του θρόνου των Εμιράτων Σείχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν έφτασε στη Νέα Υόρκη στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ προκειμένου να συναντηθεί με αρκετούς υψηλόβαθμους συμβούλους του. Μεταξύ αυτών, ο Μάικλ Φλιν, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ Στιβ Μπάνον.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ένιωθε παραπλανημένη από τα ΗΑΕ, τα οποία δεν είχαν ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές για την άφιξη του Ζαγιέντ στις ΗΠΑ, παρά την συνήθη πρακτική που υπάρχει και εφαρμόζεται επιβεβαιώνουν αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ράις ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ομπάμα και δήλωσε στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ζήτησε τα ονόματα των Αμερικανών που συμπεριλαμβάνονταν σε απόρρητη αναφορά, καθώς πρόκειται για μία πρακτική που θεωρείται συνηθισμένη τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και για τους Δημοκρατικούς.

Η ενέργεια της Ράις για την δημοσιοποίηση απόρρητου εγγράφου είχε προκαλέσει την άσκηση κριτικής από τον πρόεδρο της επιτροπής Ντέβιν Νούνες, αλλά κι από τον Ντόναλντ Τραμπ που προηγούμενα κατηγόρησαν την Ράις ότι διέπραξε έγκλημα.

Ωστόσο, οι εξηγήσεις της φαίνεται να ικανοποίησαν μερικούς από τους Ρεπουμπλικάνους που ασκούν επιρροή στην επιτροπή, υπονομεύοντας τόσο τον Νούνες, όσο και τον Τραμπ, καθώς εγείρονται νέα ερωτηματικά για το αν οι συνεργάτες του προέδρου προσπάθησαν να συγκροτήσουν ένα κρυφό κανάλι επικοινωνίας με τους Ρώσους. “Δεν άκουσα κάτι για να πιστέψω ότι έκανε κάτι παράνομο,” δήλωσε στο CNN ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Ρούνι, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες που διεξάγονται για την Ρωσία αναφορικά με την κατάθεση της Ράις.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της απόρρητης κατάθεσης που έδωσε η Ράις.
Μέσω μιας εκπροσώπου της και η Ράις αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεσή της. Ο Νούνες από την πλευρά του αρνήθηκε ν΄ απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την ακρόαση της Ράις.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιους συμβούλους του Τραμπ ανέφερε η Ράις στην κατάθεσή της. Ωστόσο, πολλές πηγές έχουν επιβεβαιώσει στο CNN ότι ο Ζαγιέντ συναντήθηκε με τον Φλιν, τον Κούσνερ και τον Μπάνον. Η συνάντηση αυτή, ήταν διάρκειας τριών ωρών, ενώ επικεντρώθηκε σε μία σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών και το Ιράν, η Υεμένη, αλλά και η διαδικασία ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δύο πηγές. Οι πηγές αυτές δήλωσαν ότι η οργάνωση ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας με την Ρωσία, δεν ήταν θέμα της συζήτησης.

Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι τα ΗΑΕ δεν είχαν ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ για την άφιξη του πρίγκιπα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μελών της επιτροπής, σε συνδυασμό με την συνάντηση στις Σεϊχέλες, που έγινε μετά από την συνάντηση των συμβούλων του Τραμπ με τον Ζαγιέντ στη Νέα Υόρκη.
Η μυστική συνάντηση στις Σεϊχέλες έγινε τον Ιανουάριο (2017), σύμφωνα με αναφορές του CNN, αλλά και της εφημερίδας “The Washington Post.” Η συνάντηση αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο έρευνας της επιτροπής από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν έγινε αναφορά από την Ράις σε αυτή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Μέση Ανατολή δήλωσε στο CNN ότι τα ΗΑΕ δεν “παραπλάνησαν” την κυβέρνηση Ομπάμα σχετικά με την επίσκεψη του πρίγκιπα, ενώ είχε αποφασιστεί να μην υπάρξει σχετική ενημέρωσή της. Η συνάντηση στον Πύργο του Τραμπ έγινε στις 15 Δεκεμβρίου του 2016 και ήταν μια προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων με υψηλόβαθμους συμβούλους του Τραμπ που θα συμμετείχαν στον σχηματισμό της (μελλοντικής) κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην μεσανατολική περιοχή. “Η συνάντηση έγινε προκειμένου να γνωστοποιηθεί η άποψη των συμβούλων του Τραμπ για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο των ΗΠΑ. Κανείς δεν ήρθε να πωλήσει τίποτα ή να κανονίσει τίποτα,” διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η συνάντηση που έγινε στις Σεϊχέλες διερευνάται για το ενδεχόμενο διασύνδεσης της με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αναφορικά με την Ρωσία.
Η εφημερίδα The Washington Post είχε υποστηρίξει τον Απρίλιο ότι τα ΗΑΕ διαμεσολάβησαν σε συνάντηση πριν την ορκωμοσία του Τραμπ μεταξύ του ιδρυτή της εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας Blackwater Έρικ Πρινς που είναι στενός σύμμαχος του Τραμπ κι ενός συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις Σεϊχέλες. Ο σκοπός της συνάντησης αυτής αποδίδεται στην προσπάθεια των ΗΑΕ να ενθαρρύνουν την Ρωσία, προκειμένου η Μόσχα να περιορίσει το πλαίσιο των σχέσεών της με την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η συνάντηση στις Σεϊχέλες πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την συνάντηση που είχαν ο Φλιν, ο Κούσνερ κι ο Μπάνον με τον Ζαγιέντ στον Πύργο Τραμπ, ενώ σύμφωνα με την WP ήταν προπαρασκευαστική της συνάντησης στις Σειχέλες.

Η πλευρά του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ δηλώνει ότι ο πρίγκιπας δεν έκανε κάτι παράνομο, ότι το όνομα του δεν αναφέρθηκε στην συνάντηση στον Πύργο Τραμπ κι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, βρέθηκε για δουλειές στη Νέα Υόρκη.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και τα ΗΑΕ έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί ότι ο πρίγκιπας Ζαγιέντ είχε διαμεσολαβητικό ρόλο για την κυβέρνηση Τραμπ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι συναντήθηκε στις Σεϊχέλες με έναν Ρώσο του οποίου “το όνομα δεν θυμάται,” ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρίγκιπα, η συνάντηση αυτή είχε διάρκεια “όσο ένα ποτήρι μπύρα.”

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN