Τι σημαίνει το ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων;

Πάνω από 2,5 ώρες διήρκησε το τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον πανίσχυρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες. Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Μετά τις πολικές θερμοκρασίες Σιβηρίας στις ελληνορωσικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Πούτιν αν μη τι άλλο έγινε σε καλό κλιμα και…έλιωσε τον πάγο.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης «η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου ελπίζουμε οτι θα ξεπαγώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν προκειμένου αυτές να αναθερμανθούν.

Τα πεδία στα οποία προσδοκούμε οτι θα έχουμε κάποιες θετικές εξελίξεις, ειναι το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων όπου οι Ρώσοι έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οπως νομίζω οτι στο επόμενο διάστημα θα ενδιαφερθούν και για real estate, ίσως και για αποκρατικοποιήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις μεταφορές εν γένει.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, απ΄ότι φαίνεται η τιμή έχει κλείσει περίπου κάτω από τα 400 δολλάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, που είναι μια σημαντική μείωση από τα 470 δολλάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα που πληρώνουμε σήμερα. Αν αυτή η συμφωνία επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ένα σοβαρό βήμα που μπορει να ξαναφέρει τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα πεδίο αν μη τι άλλο συνεννόησης και σε ένα πεδίο αναζήτησης κοινών συνισταμένων. …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Newsit.gr ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ