Τι συμβαίνει με τις κατοικίες ΕΠΟΠ και Υπαξκων; Ανατρέπεται ή όχι το πρόγραμμα του ΓΕΣ;

Τελευταία ενημέρωση 20-08-2017 09:17
Πρώτη δημοσίευση 19-08-2017 20:53

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
 
Την υπόσχεση για δημιουργία στρατιωτικών οικημάτων στην Ήπειρο, έδωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

Ήταν άραγε μια «προεκλογικού τύπου» υπόσχεση όπως πολλές άλλες που δίνουν συνήθως οι πολιτικοί ή πραγματικά μπορούν να αισιοδοξούν κάποια στελέχη ότι θα βρουν ένα «κεραμίδι» να βάλουν πάνω από το κεφάλι τους ως προσφορά από την υπηρεσία;

Δυστυχώς τα στοιχεία συνηγορούν προς το απαισιόδοξο σενάριο, αν και δεν ποτέ δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει να γίνουν και …θαύματα.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

Κατ’ αρχήν το πρόγραμμα Κατασκευής Στρατιωτικών Οικημάτων σε επιλεγμένα σημεία του Ελλαδικού χώρου, το οποίο είχε ανακοινώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού στις 23 Ιουνίου 2016. 

Στην ανακοίνωση ήταν σαφές ότι γίνονται τιτάνιες προσπάθειες ώστε με πενιχρά μέσα να δημιουργηθούν κάποιες υποδομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των στελεχών. Η προτεραιότητα έχει δοθεί σε περιοχές που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή στον Έβρο και τα νησιά. Η Ήπειρος δεν περιλαμβανόταν σε αυτόν τον σχεδιασμό και κατά κάποιον τρόπο οι δηλώσεις του υπουργού αποτέλεσαν έκπληξη, καθώς φαίνεται ότι είναι εκτός προγραμματισμού.
Δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν θα κοπούν από άλλες περιοχές που έχει εκτιμηθεί ότι οι ανάγκες είναι πιο άμεσες, για να δημιουργηθούν κατά προτεραιότητα χώροι στην Ήπειρο και με ποιο σκεπτικό.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΓΕΣ στις 23 Ιουνίου ανέφερε:

Ο Στρατός Ξηράς, παρά τις δυσχέρειες και με γνώμονα την με κάθε τρόπο συμπαράσταση στο προσωπικό, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό του, υλοποιεί πρόγραμμα Κατασκευής Στρατιωτικών Οικημάτων σε επιλεγμένα σημεία του Ελλαδικού χώρου.

Το Κατασκευαστικό Πρόγραμμα Στρατιωτικών Οικημάτων συντονίζεται, παρακολουθείται και ελέγχεται από τη Διεύθυνση Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΓΕΣ.

Πιο Συγκεκριμένα:

– Από την αρχή του 2016 έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί στους δικαιούχους:
 Στην Ξάνθη, 12 διαμερίσματα στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ».
 Στη Νέα Σάντα Κιλκίς, 3 διαμερίσματα.
– Ευρίσκεται στο τελικό στάδιο η κατασκευή 12 διαμερισμάτων στο Λουτράκι στη Σχολή Μηχανικού.
– Αναμένεται, εντός του Ιουλίου:
 Στη Θεσσαλονίκη, στο Στρατόπεδο «ΝΤΑΛΙΠΗ», η ολοκλήρωση 8 διαμερισμάτων.
 Στην Ορεστιάδα, στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ» η ολοκλήρωση 12 διαμερισμάτων.
 Στη Μεγίστη, η ολοκλήρωση 17 οικίσκων.
 Στο Λουτράκι, στη Σχολή Μηχανικού 2 διαμερισμάτων, με τη χρήση προκατασκευασμένων στοιχείων.
 Στη Λήμνο, στο Στρατόπεδο «ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ» η ολοκλήρωση 3 διαμερισμάτων.
– Αναμένεται, μέχρι το τέλος του έτους:
 Στη Χίο, στο Στρατόπεδο «ΑΡΓΕΝΤΗ», η ολοκλήρωση 3 διαμερισμάτων.
– Επιπλέον:
 Στο Διδυμότειχο, συνεχίζονται εργασίες ολοκλήρωσης 13 διαμερισμάτων, με εκτιμούμενη ολοκλήρωση το τέλος Αυγούστου.
 Στην Αλεξανδρούπολη στο Στρατόπεδο «ΠΑΤΣΟΥΚΑ», αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η παράδοση 26 διαμερισμάτων.
 Στο Σουφλί, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής και επίκειται η έναρξη εργασιών για την κατασκευή 12 διαμερισμάτων.
 Στην Ορεστιάδα ευρίσκονται σε εξέλιξη οι προσυμβατικές διαδικασίες για την κατασκευή 12 διαμερισμάτων για τα οποία εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότησή.
 Στην Κάλυμνο, ολοκληρώθηκε η μελέτη 8 διαμερισμάτων για τα οποία έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΘΑ η κατά προτεραιότητα χρηματοδότησή τους.
 Στη Μεγίστη, θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, η εκπόνηση μελέτης κατασκευής 12 επιπλέον διαμερισμάτων, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης και έναρξη εργασιών από τις αρχές του 2017.
– Τέλος, με την αξιοποίηση λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ανακατασκευή υφισταμένων ανενεργών κτηρίων, ως ακολούθως:
– 2 στη Θεσσαλονίκη για την δημιουργία – απόδοση 29 διαμερισμάτων, ενώ εξασφαλίσθηκε παράλληλα η επιπλέον χρηματοδότηση κατασκευής 8 νέων διαμερισμάτων.
– 2 στη Λήμνο, για τη δημιουργία – απόδοση 8 διαμερισμάτων αντίστοιχα.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αναγνωρίζοντας τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο εκτελεί στο ακέραιο την αποστολή του και ταυτόχρονα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, θεωρεί υποχρέωση τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των στελεχών και των οικογενειών τους. Για το λόγο αυτό και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται και να επιζητεί λύσεις στις ανάγκες και τα προβλήματα μέσα στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων.


Τα οικήματα για τους ΕΠΟΠ

Τα οικήματα για την ασθενέστερη οικονομικά κατηγορία στρατιωτικών, αυτή των ΕΠΟΠ, είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων και πιο συγκεκριμένα σε αυτό της προμήθειας των Leopards. Επρεπε να έχουν παραδοθεί ήδη από το 2012 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται τα τελευταία που κατασκευάζονται να παραδοθούν τέλος του χρόνου, ενώ μια πολυκατοικία, αυτή στην Ορεστιάδα δεν θα παραδοθεί ποτέ, καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή δήλωσε ότι λόγω αλλαγής των δεδομένων η κατασκευή του πλέον κρίνεται ασύμφορη.
Το πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί ως μεγάλη επιτυχία, της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν συνδέθηκε ποτέ με πιστωτική υποχρέωση, επομένως δεν υπάρχει μοχλός πίεσης για ολοκλήρωση του.

Αντί αυτού με την άσκηση διώξεων για την συγκεκριμένη προμήθεια, πάγωσαν και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος που του είχαν υποσχεθεί στέγη να αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα ενοίκια για νοικιάσει κατοικία.
Το πρόγραμμα υπενθυμίζουμε ότι προβλέπει την κατασκευή 6 κτιρίων για διαμονή υπαξιωματικών, κάθε κτίριο περιλαμβάνει 13 διαμερίσματα.
Για την κατασκευή η εταιρεία επέλεξε ως υποκατασκευαστή την AXON. Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί και λειτουργούν:
1 κτίριο στην Ξάνθη
1 κτίριο στην Κομοτηνή
Ενώ προβλέπεται μέχρι τέλος Αυγούστου να παραδοθεί ένα κτίριο στο Διδυμότειχο
και μέχρι τέλος του έτους δύο στην Αλεξανδρούπολη

Η υπομονή των ΕΠΟΠ και των υπαξιωματικών έχει εξαντληθεί προ πολλού. Και σίγουρα το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν και πάλι κάποιες κατασκευές για να προχωρήσουν οικήματα σε άλλες περιοχές, δεν είναι ο,τι καλύτερο μπορεί να τους συμβεί.