Τι ζητά ο Βαρβιτσιώτης από ΗΠΑ για το Λιμενικό

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Περιπολικά σκάφη και άλλα μέσα υποστήριξης καθώς και τεχνογνωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την συνάντησή του με το Διευθυντή της Αμερικανικής Ναυτιλιακής Διοίκησης (Acting Maritime Adminitrator) κ. Paul Jaenichen που έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Συγκεκριμένα  και σύμφωνα με το Δελτίο Τυπου του Υπουργείου ο κ. Βαρβιτσιώτης <<επανέφερε για ακόμη μία φορά το αίτημά του προς την Αμερικανική πλευρά προκειμένου να συνδράμει την Ελληνική Ακτοφυλακή, παρέχοντας επιχειρησιακά μέσα και επιπρόσθετη τεχνογνωσία>>.

Όπως είναι γνωστό, πάρα την απόκτηση ή την δρομολόγηση απόκτησης νέων σκαφών από το Λιμενικό οι επιχειρησιακές ανάγκες για μεγάλα - μεσαία σκάφη αλλά και άλλο υλικό είναι μεγάλες που επιτείνονται από το ολοένα αυξανόμενο έργο που επιφορτίζεται τι Λιμενικό αλλά και την μείωση της διαθεσιμότητας που επιφέρει αυτή η υπερεκμετάλλευση των μέσων και υλικών. Κατα τις πληροφορίες μας από λιμενικές πηγές η εστίαση ήταν βασικά στα σκάφη.

Πως »έδεσε» το αίτημα

Για να ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ του αιτήματός του ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε:

-Αφενός το πολυσχιδές έργο που επιτελεί καθημερινά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα:<<Αυτό το οποίο γίνεται στο Αιγαίο είναι πρωτοφανές σε μέγεθος και όγκο. Σκεφτείτε ότι ένα περιπολικό σκάφος της Ελλάδας στο Αιγαίο γυρνάει 8 φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ακτοφυλακή του κόσμου. Έχοντας διασώσει πάνω από 4.500 παράνομους μετανάστες τους τελευταίους μήνες, το Λιμενικό Σώμα περιφρουρεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπη>>.

– Και αφετέρου την μη ολοκληρωμένη πολιτική της ΕΕ, επισημαίνοντας  στον Αμερικανό κάτι που έχει πει επανειλημμένα και στους ίδιους τους Ευρωπαίους:<<Έχουμε το εξής παράδοξο να αντιμετωπίσουμε:Ότι ενώ τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα αυξάνονται ,τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση από τον FRONTEX μειώνεται διαρκώς>>, είπε!

Συζήτηση για 3 λιμάνια

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, όπως ανακοινώθηκε, ετέθησαν ζητήματα για την ενδυνάμωση της ναυτιλιακής συνεργασίας των δυο χωρών καθώς και θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Ο κ. Jaenichen έδειξε, σύμφωνα με το Υπ.Ναυτιλίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Ελλάδας χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι μέχρι πριν 2 χρόνια, η λιμενική πολιτική περιοριζόταν στην απλή εξυπηρέτηση των εθνικών και τοπικών αναγκών. “Ο στρατηγικός στόχος που έχει θέσει η σημερινή Κυβέρνηση,όμως, είναι να καταστήσει τα λιμάνια της Ελλάδας διεθνείς κόμβους που να εξυπηρετήσουν το διεθνές εμπόριο και η χώρα να εκμεταλλευτεί το γεωστρατηγικό της πλεονέκτημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα τόνισε τη σημασία των πρόσφατων συμφωνιών που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός με τις εταιρείες-κολοσσούς από χώρες της Ανατολής, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια ως πύλη εισόδου για τα προϊόντα τους προς την Ευρώπη, τον Πειραιά.

Ακόμα κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον κ. Jaenichen αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ , υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στην ομόφωνη υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» που θέτει μια και καλή τις βάσεις για μία καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τον ΙΜΟ, ώστε να μην υιοθετούνται περιφερειακές πολιτικές που δεν βοηθούν τον ανταγωνισμό.<<Για εμάς τους Έλληνες η ναυτιλία αποτελεί μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας>> ανέφερε και συνέχισε: <<Γι αυτό το λόγο μια από τις 4 βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε είναι ο πυλώνας »θάλασσα» και η προσέγγιση όλων των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας>>.

Διαβάστε ακόμη:

«Κόλαση» στο Αιγαίο με συνεχείς «αποβάσεις» μεταναστών – 235 σ΄ ένα 24ωρο


65 νέα περιπολικά οχήματα για το Λιμενικό