Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη; Όχι λέει ο Ορφανός

Αντίθετος στην ίδρυση και λειτουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ορφανός τόνισε πως η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος δεν εξυπηρετεί ούτε το συμφέρον της χώρας, ούτε του ελληνικού λαού.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χώρος στη Θεολογική σχολή, η οποία ασχολείται με την ορθόδοξη πίστη και λατρεία και δημιουργεί τους καθηγητές που διδάσκουν τη θρησκεία μας, να την αναμείξουμε με κάτι άλλο» τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνοντας πως η ίδρυση κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών είναι θέμα εθνικού χαρακτήρα.

«Πρέπει να είναι αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνονται όχι μονομερώς, αλλά μετά από διαπραγμάτευση, θα έχουμε ανταλλάγματα ως χώρα, θα είναι ισορροπημένες για να μπορέσουν να γίνουν και αποδεκτές» ανέφερε ο κ. Ορφανός.

Υπενθυμίζουμε πως η απόφαση για την ίδρυση «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ελήφθη στις 7 Μαρτίου 2014. Τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος την ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία. Το Τμήμα Θεολογίας θα έχει την ευθύνη για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και τον προσδιορισμό του κατάλληλου διδακτικού προσωπικού. Θα προσφέρει πανεπιστημιακή θεολογική εκπαίδευση στους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, μέλλοντες ιεροδιδασκάλους της Θράκης, σύμφωνα και με τον νόμο 4115/2013 που επιτρέπει στους ιεροδιδασκάλους να διδάσκουν το Κοράνι στα δημόσια σχολεία. Δεν θα περιορίζεται όμως σε αυτούς, καθώς θα μπορούν να το παρακολουθούν όλοι όσοι το επιθυμούν, ακόμη και χριστιανοί το θρήσκευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: orfanos.gr