Τουρκία: Ο Ερντογάν τρώει (με) στρατηγούς στο παλάτι!

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Έληξε το πιο κρίσιμο συμβούλιο κρίσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, το οποίο γίνεται υπό τη σκιά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θα επικυρώσει και την απόφαση, δειπνεί με τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις τους.

Οι κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονταν βάσει νόμου κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και είχαν τριήμερη διάρκεια. Ωστόσο φέτος επιταχύνθηκαν χρονικά και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μέσα σε πέντε ώρες.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Τσανκαγιά.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα δημοσιευθούν μετά από την υποβολή τους για έγκριση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε υπό τη σκιά της δημοσίευσης του διατάγματος που δημοσιεύτηκε νωρίς σήμερα και με το οποίο αποπέμπονται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, 149 στρατηγοί, 1.099 αξιωματικοί, 436 υπαξιωματικοί.

Επιπλέον η πιο σημαντική δομική αλλαγή είναι η υπαγωγή της Στρατοχωροφυλακής και της Διοικησης Ακτοφυλακής στο υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στην Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.
Η μετάβαση αυτή αποτέλεσε και αντικείμενο της συνεδρίασης, προς το τέλος της και σηματοδοτήθηκε από την είσοδο στη συνεδρίαση του υπουργού Εσωτερικών Efkar Al.

Από τα πλέον σημαντικά θέματα είναι το πως θα γίνει αυτή η μετάβαση και πώς θα παραδοθούν τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν τα δυο πρώην Επιτελεία.

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν επίσης για το εάν θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ή έχει αποφασιστεί να αλλαχθούν.

Το βέβαιο είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να «καθαρίσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις από όσους θεωρεί ότι δεν συμπλέουν με τις απόψεις του, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για φίλα προσκείμενους στον θανάσιμο εχθρό του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεν είναι και λίγα τα Μέσα ενημέρωσης που πιέζουν για αποκεφαλισμούς ανωτάτων, επειδή συνελήφθησαν από τους πραξικοπηματίες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην γειτονικής μας χώρα καλύπτουν σε μαραθώνιες εκπομπές, τις εξελίξεις και δεν αποκλέιεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά το δείπνο τα ονόματα της νέας ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειολογικά πάντως, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Αν και πρόκειται για μια τυποποιημένη τελετή, ίσως φέτος αυτό το στέφανο να θύμισε και «κηδεία» των κεμαλικών στον τουρκικό στρατό και σφραγίδα πλήρους ελέγχου από τον ισλαμιστή Ερντογάν.