Τουρκία: Ο Ερντογάν κρατάει «όμηρο» το Ιντσιρλίκ – Θρίλερ με τα πυρηνικά

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Θρίλερ με τα πυρηνικά της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» από τον Τούρκο πρόεδρο. Πιέζει με κάθε δυνατό μέσο να του παραδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν!

Ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις ότι τρεις χώρες έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα, έχουν ενταθεί οι φόβοι ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε ρήξη με τις ΗΠΑ εάν δεν προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν και να επιχειρήσει να κρατήσει την βάση του Ιντσιρλίκ μαζί με τα πυρηνικά, αν και η βάση είναι κυρίως ΝΑΤΟΪκή.

Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν ενδείξεις καθώς ο Τούρκος υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Süleyman Soylu, είχε δηλώσει ανοιχτά από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ.


Στις ΝΑΤΟϊκές χώρες έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το ένα τέταρτο όλων των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ βρίσκονται αποθηκευμένα στη βάση ‘Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία. Πρόκειται για περίπου 50 θερμοπυρηνικές βόμβες B-61 διατηρούνται στο συγκρότημα το οποίο είχε αποκλεισθεί από τους πιστούς των δυνάμεων του Ρετζέπ Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος διοικητής της βάσης συνελήφθη ως πραξικοπηματίας. Υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από την Κυριακή. Τα περίπου 2500 μέλη οικογενειών των στρατιωτικών που υπηρετούν εκεί, περνούν εκαιρετικά δύσκολες ημέρες, επισημαίνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Η είσοδος και η έξοδος σε όλη την αεροπορική βάση έχουν απαγορευτεί.

Στρατιωτικά οχήματα έχουν μπλοκάρει τις εισόδους, ενώ έχουν ανασταλεί και οι πτήσεις των αεροσκαφών. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Ευρώπης, συνταγματάρχης Danny Hernandez, κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ότι η μη ηλεκτρική τροφοδότηση της βάσης ουσιαστικά την έχει θέσει εκτός λειτουργίας.

Αυτό έχει δώσει ευκαιρία στους τζιχαντιστές να δράσουν χωρίς να κινδυνεύουν από τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας, καθώς το Ιντσιρλίκ αποτελεί την κύρια βάση από την οποία απογειώνονται αεροσκάφη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τουρκικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι μπορούν εύκολα να φθάσουν στα πυρηνικά όπλα, εφ’ όσον το επιθυμούν
. Μια εκδοχή που οι Αμερικανοί την γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια, όπως σημειώνει ο «New Yorker».

The H-Bombs in Turkey – The New Yorker

Among the many questions still unanswered following Friday’s coup attempt in Turkey is one that has national-security implications for the United States and for the rest of the world: How secure are the American hydrogen bombs stored at a Turkish airbase? The Incirlik Airbase, in southeast Turkey, houses NATO’s largest nuclear-weapons storage facility.




Η βάση Ιντσιρλίκ ενσωματώθηκε στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας το 1952 και πολύ γρήγορα εγκαταστάθηκαν εκεί εκατοντάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Οι ατομικές βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε ειδικούς κωδικοποιημένους μηχανισμούς, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Για όλα όμως, είναι προφανές ότι είναι θέμα χρόνου.

Για αυτό, τις παραμονές της εισβολής στην Κύπρο το 1974, το ΝΑΤΟ απέσυρε τα αντισυμβατικά όπλα από την Ελλάδα και εκείνα από την Τουρκία φοβούμενοι σαμποτάζ.

Στην εποχή μας δε χρειάζονται οι ατομικές βόμβες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, αλλά στη βάση Ιντσιρλίκ παραμένουν οι B-61, ως πολιτική χειρονομία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, επισημαίνει η ιστοσελίδα  echedoros-a.gr

Και εάν ακόμη έχουν υποστεί βλάβη και διαβρώσεις, εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ραδιενεργό μόλυνση σε τεράστια περίμετρο.

Όχι μόνο για το λαό της Τουρκίας, αλλά η βάση βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρία και οι επιθέσεις του ‘ισλαμικού κράτους’ στην Τουρκία δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βαρύ πλήγμα στη χώρα.