Τουρκία: Ο πρώην Αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας ομολόγησε την εμπλοκή του

Τελευταία ανανέωση 18-07-2016 20:38
Πρώτη δημοσίευση 18-07-2016 20:08

 Ο πρώην Αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, φέρεται να έχει ομολογήσει την εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, στις 15 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κάτι που διαψεύδει η εφημερίδα Sabah.

Ο Οζτούρκ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που είχαν προσαχθεί και είναι ο πρώτος που ομολογεί την εμπλοκή του στο πραξικόπημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

 
Ωστόσο νεώτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah αναφέρει ότι ο Οζτούρκ δήλωσε πώς δεν γνωρίζει ποιος το οργάνωσε.

Σε χθεσινό βίντεο που παρουσίασε το πρακτορείο Ανατολή, ο Οζτούρκ εμφανίζεται ξυλοκοπημένος και ταπεινωμένος στην τηλεοπτική κάμερα. Το δεξί του αυτί τραυματισμένο και με γάζες, ενώ είναι εμφανή στο πρόσωπό του τα σημάδια του ξυλοκοπήματος που έχει υποστεί.

Ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα.

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της Στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.