Πραξικόπημα στην Τουρκία: Απέτυχε το πραξικόπημα λέει η ΜΙΤ

Τελευταία ενημέρωση 16-7-2016 02:50
Πρώτη δημοσίευση 15-7-2016 23:05

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταδίδουν αυτή την ώρα πως ο Ερντογάν έχει μπει στο αεροπλάνο και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από λίγο, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (που ελέγχονται από τον Ερντογάν) ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα απέτυχε.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, χωρίς να γίνεται γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ NewsIt.gr

Νωρίτερα άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Απίστευτο βίντεο από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ΕΔΩ Άρμα μάχης των πραξικοπηματιών, προχωρά στους δρόμους, ενώ δέχεται επίθεση από συγκεντρωμένο κόσμο. Όπως θα δείτε το άρμα αναγκάζεται να σπρώξει μερικά αυτοκίνητα για να καταφέρει να ξεφύγει.

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Παρακάτω λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα στην Τουρκία

Στο διάγγελμά του μέσω Skype, ο Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον κόσμο που τον στηρίζει να βγει στο δρόμο και να αποτρέψει την προσπάθεια ανατροπής. Παράλληλα κατηγόρησε το κίνημα «Γκιουλέν» για το πραξικόπημα. Το ίδιο το «κίνημα» πάντως, αυτοονομάστηκε Συμβούλιο της «Ειρήνης στη χώρα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονται στο twitter, οι πραξικοπηματίες έχουν συλλάβει όμηρο τον Τούρκο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Hulusi AKar. 

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην χώρα, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλύσουν την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Συνεχής ροή πληροφοριών στο Newsit.gr