Τουρκία: Συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη της Cumhuriyet

 Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον αρχισυντάκτη της κοσμικής εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση έγιναν αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των στελεχών της διεύθυνσης, αλλά και των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Την είδηση μετέδωσετο CNN Turk.

Η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέταξε τις συλλήψεις γιατί οι κατηγορούμενοι, παρ’ οτι δεν είναι μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν διέπραξαν εγκληματικές πράξεις υπέρ αυτής.

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα της παραδοσιακά κοσμικής εφημερίδας Cumhuriyet αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση: «Το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας έφτασε στην εφημερίδα Cumhuriyet. Πραγματοποιείται έφοδος στα σπίτια του Διευθυντή της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ακίν Αταλάι και του αρθρογράφου Γκιουράι Οζ. Οι Σαμπουντζού και Οζ έχουν συλληφθεί».

Τις πριηγούμενες ημέρες ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας , ο Τζαν Ντουντάρ, απηύθυνε έκκληση από το Στρασβούργο στους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν για την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές της χώρας του, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει γίνει «η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων» στον κόσμο.

«Μην αφήνετε την καταπίεση να υπερισχύσει και να καταστρέφει τα ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε ο Ντουντάρ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτή η μάχη δεν είναι σημαντική μονάχα για το μέλλον μας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε.