Τουρκία: Τι είδαμε στην άσκηση «Εφεσος 2016» – ΒΙΝΤΕΟ

 Η άσκηση «Έφεσος-2016» διεξήχθη στην επαρχία «Σεφερίχισαρ» της Σμύρνης, στην οποία συμμετείχαν 860 άτομα προσωπικό από 8 χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Αγγλία, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία, Σαουδική Αραβία) και ολοκληρώθηκε επιτυχώς με αεροπορικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στον τουρκικό Τύπο  η κοινή  άσκηση με πραγματικά πυρά με την επωνυμία «Έφεσος-2016», είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες ασκήσεις των ΤΕΔ.

 

Στα πλαίσια της ασκήσεως και αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αεροπορικές επιθέσεις, αρχικά 16 Ε/Π των ΤΕΔ τύπου Cougar, Skorsky και UH-1, ήταν σε ετοιμότητα στην περιοχή «Μεντές» της επαρχίας Ούρλα του νομού Σμύρνης. Στη συνέχεια στρατιωτικό προσωπικό που κατέφθασε από διάφορα μέρη του κόσμου, επιβιβάστηκε στα Ε/Π με τα μέλη των ΤΕΔ.

Πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στο βάθος του εχθρού καθώς και σε περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο του εχθρού. Τα Ε/Π αφού έφθασαν στην περιοχή του στόχου που ήταν η περιοχή Ντογάνμπεϊ της επαρχίας Σεφερίχισαρ, αποβίβασαν γρήγορα το προσωπικό και αποχώρησαν από την περιοχή.

Το προσωπικό που αποβιβάστηκε από τα Ε/Π, πρώτα έλαβε περιμετρικά μέτρα ασφαλείας. Μετά από αξιολόγηση της περιοχής που έγινε πάνω σε χάρτη, άρχισαν οι στρατιώτες να αναπτύσσονται, κάνοντας βολές με ελαφρά όπλα. Κατελήφθησαν ένας – ένας όλοι οι προσχεδιασμένοι στόχοι. Σ’ αυτό το διάστημα, Ε/Π μετέφεραν στο πεδίο πυροβόλα 107 χιλιοστών και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών.

Κατά την άσκηση πραγματοποιήθηκε και εκκένωση τραυματία από την περιοχή επιχειρήσεων που τραυματίστηκε, στα πλαίσια της εκπαίδευσης. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό από 8 χώρες (860 άτομα) ενώ υπήρξαν και παρατηρητές από 74 χώρες. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουν 2016.

Κατά την άσκηση πραγματοποιήθηκαν:

  • Αεροπορικές επιχειρήσεις
  • Αμφίβιες επιχειρήσεις
  • Επιβίβαση και Αποβίβαση από αμφίβια σκάφη
  • Ενέργειες σε πλοίο που είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • Χρήση σωσιβίων και εκπαίδευση επιβίωσης στο νερό
  • Πραγματοποιήθηκαν βολές με πυροβόλα, TOW και MİLAN
  • Λειτούργησαν κινητές Μονάδες ΥΓ και παρείχαν πρώτες βοήθειες Α΄ και Β΄ σταδίου για όλο το προσωπικό (ντόπιο και ξένο). Εκ μέρους της Δκσης Συντάγματος ΥΓ/ΤΕΔ, λειτούργησε σε 24ωρη βάση σταθμός πρώτων βοηθειών. Από το Υπουργείο Υγείας συγκροτήθηκε κινητό νοσοκομείο, από τη Δκση ΥΓ κινητό νοσοκομείο εκστρατείας, Λόχος ασθενοφόρων, που ήταν υπό ενιαίο σύστημα από την πίστα των Ε/Π.