Τουρκικές εταιρίες προμηθεύουν με πυρομαχικά τους τζιχαντιστές αποδεικνύει έρευνα

Τουρκικές εταιρίες προμηθεύουν με πυρομαχικά τους τζιχαντιστές για να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για χημικές ουσίες, δοχεία, εκρηκτικά, καλώδια και σύρματα που είτε παρασκευάζονται είτε πωλούνται στην Τουρκία και από εκεί τα προμηθεύονται οι τζιχαντιστές του Daesh.

Αυτό αναφέρει έκθεση της ΜΚΟ «Conflict Armament Research» που έχει έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα,

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν προϊόντα και εξαρτήματα 51 διαφορετικών εταιριών από 20 χώρες για να κατασκευάσουν τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς τους.

Η Τουρκία αναδείχθηκε η πιο σημαντική χώρα για αυτή την αλυσίδα ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών καθώς βρέθηκαν εξαρτήματα που είχαν κατασκευαστεί από 13 διαφορετικές τουρκικές εταιρίες.

Βρέθηκαν επίσης εξαρτήματα κατασκευασμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και την Ιαπωνία.

Η εγγύτητα με το Ισλαμικό κράτος είναι σύμφωνα με τους ερευνητές ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα εμπορεύματα που διακινούνται από την Τουρκία και το Ιράκ είναι τα περισσότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενδεχομένως πολλές από τις εταιρίες να μην γνωρίζουν πού καταλήγουν τα προϊόντα τους και πώς χρησιμοποιούνται, καθώς για να φθάσουν στον προορισμό τους συνήθως παρεμβάλλονται πολλοί μεσάζοντες.

Η έρευνα έγινε από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 και εξετάστηκαν πάνω από 700 μηχανισμοί που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους τζιχαντιστές. Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η ταχύτητα με την οποία οι τζιχαντιστές αποκτούν τα υλικά που χρειάζονται. Εκτιμούν ότι ακόμα και ένα μήνα μετά την παραγωγή του υλικού, είναι πιθανό να βρεθεί στα χέρια των τζιχαντιστών. Αυτό οφείλεται όπως λένε στην έλλειψη ευαισθητοποίησης για την τρομοκρατία και στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από τις κυβερνήσεις για το που καταλήγουν τα προϊόντα των εταιριών όπλων που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ