Τουρκικές παραβιάσεις στο πλαίσιο «εκπαίδευσης» της γείτονος

Την καθημερινή της «επίσκεψη» στον ελληνικό εναέριο χώρο πραγματοποίησε και σήμερα η τουρκική Αεροπορία, στέλνοντας ένα ζευγάρι οπλισμένων F-16 τα οποία εισήλθαν στο FIR Αθηνών από Λήμνο-Λέσβο και εξήλθαν από Χίο-Σάμο προβαίνοντας σε δύο παραβιάσεις.

Τα δύο τουρκικά τζετ αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Λήμνου και της Σκύρου, με αποτέλεσμα η αναχαίτιση να καταλήξει σε δύο εμπλοκές -μια στις 15:50 μμ νοτιοδυτικά των Ψαρών μεταξύ τουρκικών F-16 και ελληνικών μαχητικών του ιδίου τύπου από την Λήμνο και η δεύτερη στις 16:00 μμ με εμπλοκή ελληνικών F-16 από την Σκύρο νοτιοανατολικώς της Χίου.

Επίσης, εμφάνιση… «γκεστ σταρ» έκανε και ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 το οποίο περιορίσθηκε σε τρείς παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.     

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα δεν λέει να χαμηλώσει τους τόνους: σήμερα και αύριο τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ (!) έχοντας δεσμεύσει παρανόμως περιοχές στα κυπριακά οικόπεδα 1,6 και 7 μετά την έκδοση σχετικής αγγελίας NAVTEX. Επιπροσθέτως, το… γνωστό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνέχιζε για έκτη ημέρα τις παράνομες έρευνές του ανοικτά της Καρπασίας έως και την Αμμόχωστο, καταδεικνύοντας την θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της Τουρκίας.