Τσίπρας: «Δεν σκεφτόμαστε τώρα τη ρωσική βοήθεια»

Απέρριψε, ουσιαστικά, την ρωσική προσφορά για ρωσική οικονομική βοήθεια ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επισκεπτόμενος την Κύπρο, ο κ. Τσίπρας, είπε πως θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

“Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους δανειστές μας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντί τους”, είπε ο κ. Τσίπρας. Ερωτηθείς δε για την αποδοχή ρωσικής οικονομικής βοήθειας είπε : “Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, απαντώντας, εμμέσως, στη δήλωση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Σιλουαβνόφ, ο οποίος είχε πει πως η Ρωσία θα δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αν της ζητηθεί.

Ο κ. Τσίπρας, αμέσως με την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη διμερούς συνεργασίας για τη δημιουργία μιας γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

Είπε επίσης πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ενώ επιτέθηκε σε όσους θεωρούν πως οι μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης. “Η ΕΕ και η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσουν κατάρρευση της νοτιοανατολικής τους πτέρυγας χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο”, είπε.

Ζήτησε, τέλος, την αντικατάσταση της τρόικας από άλλον μηχανισμό ελέγχου.

Πηγή: Reuters, Cyprus Mail
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert