Τσίπρας – Κίνα: Σειρά σημαντικών συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας – Κίνας

 «Η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Πεκίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» και παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας. Αναφέρθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν παρουσίασε «τη νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» σε μια προσπάθεια να «πουλήσει» στους Κινέζους επιχειρηματίες μια «ρόδινη» κατάσταση, «αλλά για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που δείξατε στην ελληνική οικονομία, όχι στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα χρόνια της βαθιάς ύφεσης».

Είπε ότι αναφέρεται κυρίως στη σύμβαση με την COSCO για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, που επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή πριν 4 ημέρες. «Όπως αποδείχτηκε πρόκειται για συμφωνία αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «η συνεργασία μας δεν σταματά εκεί».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η παρέμβασή του αποτελεί κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας και σημείωσε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».

Διαβάστε περισσότερα στο NewsIt.gr

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες: