Wikileaks:»Η Μέρκελ νίπτει τας χείρας της για την Ελλάδα» και προκαλεί πανικό στον Ολάντ

Αποκαλύψεις από τα Wikileaks για την Ελλάδα. Το 2012 η Μέρκελ είχε πει στον Ολάντ ότι “νίπτει τας χείρας της” για την Ελλάδα,προκαλώντας πανικό στον Γάλλο που ήταν πρόεδρος ολίγων ημερών. Ο Ολάντ συγκάλεσε μυστικό υπουργικό συμβούλιο τον Μάϊο του 2012 με θέμα τις συνέπειες από την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Wikileaks που προέρχονται από την Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ και δημοσιεύονται στην Liberation ο Ολάντ, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με τη συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κυβερνητικού εταίρου του CDU της Μέρκελ. 
Η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υποστήριζε την υποχρέωση της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

Σύμφωνα με την συζήτηση που είχε γίνει στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο και είχε υποκλαπεί από την NSA , ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο.
«Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012», συμπληρώνεταi.