ΥΠΕΘΑ: Προκαταβολή έναντι σύνταξης για τους απόστρατους

Ελένη Παναγιώτου


Λύση για να παίρνουν προκαταβολή απο την σύνταξη τους τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που αποστρατεύονται αναζητά ο ΥEΘΑ Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με έγγραφο του κ. Πάνου Καμμένου το ΥΠΕΘΑ ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και με αίτημα που εστάλει στις 3 Απριλίου 2017 (το συγκεκριμένο αίτημα ακολουθεί αίτημα της 28ης Φεβρουαρίου που δεν είχε λάβει καμία απάντηση) προς το υπουργείο Οικονομικών προτείνει μεταξύ άλλων στα αποστρατευόμενα στελέχη να καταβάλλεται η προκαταβολή έναντι σύνταξης από τους φορείς μισθοδοσίας του ΥΠΕΘΑ, αμέσως μετά την παύση της μισθοδοσίας τους.

Ειδικότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο σχετικό έγγραφο προτείνει δύο λύσεις: 
Η πρώτη ειναι η καταβολή το αργότερο σε τρείς μήνες ενός ποσού απο τον Ε.Φ.Κ.Α έναντι της σύνταξης και συμψηφισμός μετα την οριστική έκδοση της σύνταξης.
Η δεύτερη λύση ειναι σε περίπτωση αδυναμίας του Ε.Φ.Κ. Α να καταβάλει τι συντάξεις, να γίνεται η πληρωμή αυτη απο τους φορείς μισθοδοσίας του ΥΠΕΘΑ και όταν βγαίνει η σύνταξη ο Ε.Φ.Κ.Α να επιστρέφει τα χρήματα στους φορείς μισθοδοσίας του ΥΠΕΘΑ.  

Στο σχετικό έγγραφο ο κ. Καμμένος επισημαίνει οτι λόγω των πρόσφατων κρίσεων των στελεχών των ΕΔ το θέμα θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Αξίζει να προσθέσουμε οτι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστρατεύτηκαν από τις ετήσιες κρίσεις του 2016 και μετά, δεν έχουν πάρει σύνταξη αλλά ούτε και εφάπαξ, λόγω αδυναμίας υπολογισμού συντάξεως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου. Επιπλέον το ΓΛΚ δε δίνει ουτε τις τρίμηνες αποδοχές ούτε το 50% του βασικού μισθού με αποτέλεσμα οι απόστρατοι να μένουν χωρίς πόρους για την επιβίωση τους. Επισημαίνεται οτι η αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτός. Ειδικότερα το ύψος των συντάξεων θα υπολογίζεται πλέον με κριτήριο την εξέλιξη του τιμαρίθμου μετά το 2002 και όχι με την πορεία του δείκτη μισθοδοσίας όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Επιπλέον στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ο επανυπολογισμός που ήδη διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε πραγματικά ποσά δικαιούχων, δείχνει μέχρι στιγμής προσωπικές διαφορές-μειώσεις της τάξης των 180 ως 260 ευρώ, ή σε ποσοστά της τάξης του 22% με 28%. Στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί, δικαστικοί) οι προσωπικές διαφορές εκτιμάται ότι ξεπερνούν και τα 300 ευρώ.
Ομως, οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν περισσότερο από 18%, γιατί στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την περικοπή των προσωπικών διαφορών, ορίστηκε ανώτερο ποσοστό μείωσης το 18%.