Zapad 2017: Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη στρατιωτική άσκηση που «ανησυχεί» τη Δύση – ΒΙΝΤΕΟ

H μεγάλη στρατιωτική άσκηση που ετοίμαζε η Ρωσία ξεκίνησε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2017. Η άσκηση Zapad 17 πρόκειται να διαρκέσει έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Η άσκηση διεξάγεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται. Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο επέβαλε πρόσφατα νέο κύκλο κυρώσεων στη Μόσχα, απαντώντας σε ισχυρισμούς παρεμβολής στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ωστόσο η άσκηση αυτή πραγματοποιείται κανονικά κάθε τέσσερα χρόνια και δεν είναι απόρροια των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας.

Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν 12.7000 στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων και 7.200 στρατευμάτων από την Λευκορωσία και περίπου 5.500 ρωσικών. Από αυτά τα μόλις 3000 θα αναπτυχθούν στην Λευκορωσία. Η ιστορική 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά των Φρουρών που επανασυγκρότησε ο πρόεδρος Πούτιν το 2015 θα είναι μεταξύ των μονάδων που θα συμμετάσχουν τον ερχόμενο μήνα στα μεγάλα γυμνάσια «Zapad» στην Λευκορωσία.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στις οποίες θα συμμετέχουν και εναέρια μέσα θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές Lepelsky, Losvido, Borisovsky, Osipovichesky, Ruzhansky και Domanovsky όπως επίσης και στην περιοχή Dretun της Λευκορωσίας μεταξύ άλλων. Παράλληλα ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν στα εκπαιδευτικά κέντρα Luzhsky, Strugi Krasnye και Pravdinsky.

Οι αργηγοί των ΕΔ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αντίστοιχα είναι οι επικεφαλείς των ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο τελευταίο μέρος της άσκησης του εκπαιδευτικού προγράμματος των δύο χωρών.

“Οι κύριοι στόχοι είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των στρατευμάτων, η εναρμόνιση σε ότι αφορά την διαχείριση των στρατευμάτων ενώ παράλληλα η εμπειρία που αποκομίζουν οι Διοικητές είναι πολύ σημαντική. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν τις δεξιότητες τους, προγραμματίζουν καλύτερα τα στρατιωτικά δρώμενα και σε ότι αφορά τη διαχείριση των στρατευμάτων μαθαίνουν νέους τρόπους που μπορούν να αξιοποιήσουν στις ένοπλες συγκρούσεις” αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

“Η άσκηση αυτή πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της χρονιάς, είπε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας”, Sergei Shoigu.

Σημειώνεται ότι η κοινή άσκηση Zapad 2017 διεξάγεται συγκεκριμένα σε 6 κέντρα εκπαίδευσης στη Ρωσία και στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με το ΤΑSS στην άσκηση συμμετέχουν  70 πολεμικά πλοία και ελικόπτερα, 680 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 τανκς, μέχρι και 200 ​​πυροβόλων όπλων μεταξύ άλλων.

«Ο κύριος στόχος της άσκησης είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια του κράτους, με τη βοήθεια της περιφερειακών στρατευμάτων», είπε ο Συνταγματάρχης Αντρέι Καρταπολόφ, Διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η άσκηση Zapad δεν εγείρει κανένα λόγο ανησυχίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Καμία από τις παραδοξες θεωρίες σχετίζονται με την πραγματικότητα και έχει επανειλειμμένως τόνισει τόσο η Ρωσία όσο η Λευκορωσία ότι δεν υπάρχει ο μύθος της “ρωσικής απειλής”.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το όνομα και μόνο (Zapad σημαίνει «Δύση» στα ρώσικα) των συγκεκριμένων ασκήσεων στην «πόρτα» του ΝΑΤΟ, κάνει αρκετούς Δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς να ανησυχούν και δεν το κρύβουν. Μάλιστα ορισμένοι, όπως ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Μπεν Χότζες, δεν μασάνε τα λόγια τους: «Ο κόσμος ανησυχεί μήπως πρόκειται για Δούρειο Ίππο. Λένε (οι Ρώσοι) κάνουμε μια άσκηση και ξαφνικά μετακινούν όλο το προσωπικό και τις δυνατότητές τους αλλού…»

Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι  το ΝΑΤΟ προειδοποίησε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιήσει η Ρωσία στα ανατολικά σύνορά του σε μια εβδομάδα, και τα οποία καταδεικνύουν σύμφωνα με τη Γαλλία την «στρατηγική εκφοβισμού» της Μόσχας.

Με πληροφορίες από TASS