Ολέσκι: Η ουκρανική πόλη που έχει γίνει «κόλαση επί γης» – Ουκρανικά drones παρέδωσαν τέσσερις τόνους τροφίμων

Τα τρόφιμα για τους 2.000 κατοίκους έχουν τελειώσει και οι Ρώσοι εμποδίζουν κάθε προσπάθεια αποστολής προμηθειών

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι Ουκρανοί δεν χρησιμοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μόνο για να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος ή για να συλλέγουν πληροφορίες στο πεδίο της μάχης. Μια πρόσφατη επιχείρηση έδειξε πως τα drones μπορούν να χρησιμεύσουν και σε ανθρωπιστικές αποστολές πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Σε μια κατεχόμενη πόλη, την Ολέσκι, που αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω έλλειψης προμηθειών, την οποία οι κάτοικοι δεν έχουν καταφέρει να εκκενώσουν, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να παραδώσει τέσσερις τόνους τροφίμων χρησιμοποιώντας drones.

Η Ολέσκι ​​βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στην περιφέρεια της Χερσώνας και πρόσφατα δημοσιεύματα την περιέγραψαν ως την «κόλαση επί γης». «Τα τρόφιμα τελείωσαν για τους 2.000 περίπου πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών, που είχαν απομείνει στην πόλη και τα γύρω χωριά», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

«Βρισκόμαστε στο Ολέσκι ​​και δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Πεινάμε… Αυτή τη στιγμή, δεν έχω απολύτως τίποτα να φάω», λέει μια γυναίκα κάτοικος στην πολιορκημένη πόλη.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Σιμπίχα, έθεσε το ζήτημα της κατάστασης στο Ολέσκι ​​στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» και ζήτησε άμεση εκκένωση, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι αποτελεί «το μόνο εμπόδιο».

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, δήλωσε: «Η Ρωσία κάνει σκόπιμα τη ζωή εκεί αδύνατη. Τους λιμοκτονούν».

Σε μία μεγάλη επιχείρηση, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να διανείμει προμήθειες (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικά προϊόντα) σε 100 τοποθεσίες σε όλη την πόλη με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με αρκετές ουκρανικές στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες. Ωστόσο, προηγούμενες προσπάθειες ρίψης δεν είχαν επιτυχία, καθώς οι προμήθειες κατάσχονταν από τις ρωσικές αρχές κατοχής, τις έκλεβαν Ρώσοι στρατιώτες ή όποιος Ουκρανός κατάφερνε να πάρει προμήθειες συλλαμβανόταν.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO