Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15 βουλευτές «σήκωσαν» μεγάλα ποσά από τράπεζες. Πού τα πήγαν;

20.12.2011 | 12:47
Περί τους 15 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν μεγάλες αναλήψεις από τραπεζικά ιδρύματα, όπως προκύπτει από την πρώτη επεξεργασία των «πόθεν έσχες», που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Εξετάζεται η άρση τραπεζικού απορρήτου και αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις από ορκωτούς λογιστές.

Τα ποσά που «σήκωσαν» οι βουλευτές είναι από 100.000 έως 400.000 ευρώ, χωρίς να συνοδεύονται από λεπτομέριες. Από τους 15 οι τέσσερις εμφανίζονται να προχωρούν σε αγορές.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών κομμάτων και πολιτικών, Ευάγγελος Αργύρης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση του τραπεζικού απορρήτου έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα χρήματα στάλθηκαν στο εξωτερικό.

Αναλυτικά:

9 βουλευτές εν ενεργεία αγόρασαν διαμερίσματα το 2009, οι 6 από αυτούς με δάνειο.

Άλλοι 5 βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας. 6 αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, μόνο το ένα από αυτά είχε αξία 100.000 ευρώ.

Δυο ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με δάνειο. Πέντε ευρωβουλευτές είχαν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους, ενώ 17 είχαν μικρή αύξηση.


Σε ό,τι αφορά στους 15:

Είναι όλοι εν ενεργεία βουλευτές και είχαν όλοι το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους. Από αυτούς οι 4 έκαναν αγορές. Ο ένας οικόπεδο, ο άλλος γραφείο, άλλος αγροτεμάχιο και ένας μονοκατοικία. Η μείωση των καταθέσεων κυμαίνεται μεταξύ 100.000  και 400.000 ευρώ.

Για το εάν υπήρξαν δηλωμένες εκροές προς την Ελβετία ο κ. Ευάγγελος Αργύρης επεσήμανε ότι «αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος γιατί κανείς δεν έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσεις στην Ελβετία». Παρατήρησε πάντως ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες και αυτά που υπάρχουν είναι άνευ σημασίας και προέρχονται κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια τράπεζα δεδομένων κι έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να δίνονται όλες οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά μόνο οι μεταβολές που υπάρχουν. «Πρόκειται για μια καινοτομία σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» ανέφερε.

newsit

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ