Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17 πολιτικούς και επιχειρηματίες "βάζει στο κάδρο της μίζας" ο Κάντας με τα ...αφηρημένα σακ βουαγιάζ

27.12.2013 | 22:24
Όλοι ζητάνε ονόματα από την πρώτη ημέρα που ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας καταθέτει. Αυτό όμως που είναι το πραγματικά σημαντικό είναι αν έδωσε στοιχεία ή αν μπορούν οι δικαστικές αρχές να “δέσουν” με στοιχεία αυτά που καταθέτει και τα οποία διαρρέουν σε δόσεις. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να μείνουμε με το σακ βουαγιάζ ...άδειο κι ας χώραγε όπως λέει ο Κάντας 600.000 ευρώ.

“Για ποιους μίλησε ο Κάντας” ρωτούσαν και ρωτούν όλοι. Έμεινε στην θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών έξι χρόνια με τον Άκη και πέντε μήνες με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Συνεπώς ο Κάντας μίλησε για όλους. Γιατί όλους τους ήξερε.

“Ποιοι τον δωροδόκησαν”; Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά αρκετά ονόματα. Και πιθανότατα έχει πει κι άλλα γιατί 1.000.000 ευρώ μίζας αποδίδεται σε...διάφορα προγράμματα.

Με απλά λόγια όσοι είχαν ή έχουν την παραμικρή σχέση άμεση ή έμμεση με το χώρο των εξοπλισμών στην Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίζονται ότι πέφτουν από το σύννεφα με τα ονόματα που ακούγονται. Είναι όλα τα αναμενόμενα. Οι άνθρωποι των Ρώσων -δύο τον αριθμό- , των Γάλλων ,των Γερμανών ,των Αμερικανών. Όλοι κάτι πούλησαν και ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι είχαν περάσει και από το γραφείο του Κάντα, για να “ξεχάσουν” ένα σακ βουαγιάζ, ένα φάκελο, κάτι τέλος πάντων.

Το δύσκολο παραμένει η “αφηρημάδα” στο γραφείο του Κάντα και πιθανότατα και σε άλλα γραφεία να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία. Δεν είναι εύκολη η δουλειά των δικαστικών αρχών. Ωστόσο υπάρχει όπως έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές μια ομάδα λειτουργών της δικαιοσύνης οι οποίοι έχουν αποδείξει πια ότι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους, όσα εμπόδια κι αν τους βάζουν ίσως ακόμη και κάποιοι συνάδελφοί τους. Και είναι επίσης αλήθεια ότι έχουν φθάσει μέχρι τώρα σε πρόσωπα που κανείς μας δεν πίστευε ότι θα τολμούσε καποιος -ακόμη και δικαστικός- να πλησιάσει όχι να ακουμπήσει.

Ελπίζουμε ότι έχουν στα συρτάρια τους πολύ περισσότερα απ΄ όσα έχουν διαρρεύσει προς τα έξω.

Ποια είναι τα ονόματα

«Ωφέλιμες πληρωμές» από συνολικά δώδεκα εξοπλιστικά προγράμματα, ομολόγησε, απολογούμενος επί τέσσερις ημέρες στους ανακριτές διαφθοράς Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος κατονόμασε 17 πρόσωπα -μεταξύ των οποίων πολιτικούς, αλλά και πολύ γνωστούς επιχειρηματίες- στη μεγάλη υπόθεση των "μαύρων χρημάτων" που διακινήθηκαν για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 30 σελίδων απολογία του κ. Κάντα γίνεται αναφορά τόσο στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, που ήδη έχουν καταδικαστεί για παράνομες αμοιβές σχετιζόμενες με τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1, όσο και στο διάδοχο του κ. Τσοχατζόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, Γιάννο Παπαντωνίου, για τον οποίο αναφέρει ότι επέκτεινε τις συμβάσεις για τις προμήθειες των ρωσικών Kornet και των γερμανικών Leopard.


Ο κ. Κάντας φέρεται να ομολόγησε ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης -και τονίζοντας ότι είναι όσα θυμάται- ότι έλαβε είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια:

- Από τα υποβρύχια συνολικά ποσά 500-600.000 ευρώ

- Από το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad περίπου 1.500.000 ευρώ

- Από τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά. Από τα μετρητά, που είχε κρύψει στο υπόγειο του σπιτιού του και μετά σε θυρίδα, 500.000 ευρώ παρέδωσε σε δύο τραπεζίτες, προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε τράπεζα του εξωτερικού. Όπως υποστηρίζει, εν αγνοία του τα χρήματα αυτά, τελικώς διακινήθηκαν, από τους δύο κατονομαζόμενους τραπεζίτες μέσω των διαύλων που χρησιμοποιήθηκαν και για τις "ωφέλιμες πληρωμές" της Siemens.

- Από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK περίπου 1.700.000 δολάρια.

- Από την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας WEGMANN έλαβε συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά.

- Από το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) πήρε συνολικά 250.000 ευρώ.

- Για τα ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR 240.000 ευρώ.

- Από την προμήθεια των ΜΙRAGE 200-5, 800.000 ευρώ.

- Οι πύραυλοι επιφάνειας- επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού –EXOCET, του απέφεραν περίπου 400.000 ευρώ.

- Τα LEOPARD 2 αύξησαν το εισόδημα του κατά 600.000 ευρώ μετρητά που παρέλαβε σε ένα σακ-βουαγιάζ, στο γραφείο του.

- Από την αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία, το 1989 επί κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, πήρε 1.000.000 ευρώ.

Το άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, που πλέον είναι προσωρινά κρατούμενος, έκανε λόγο για "πολύπλοκο παιχνίδι" στις προμήθειες όπλων και αναφέρθηκε σε περιστατικό (που κατά την άποψη του ενισχύει αυτόν του τον ισχυρισμό, για «το σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων») σύμφωνα με το οποίο «ο Κων. Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των F-15 ».

Με αφορμή αυτό μάλιστα, θυμάται ο κατηγορούμενος, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ «κυκλοφορούσε -με μία δόση χιούμορ- ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15». Ο κατηγορούμενος μάλιστα τονίζει ότι τα εν λόγω όπλα εκπροσωπούσε πολύ γνωστός επιχειρηματίας, τον οποίο κατονομάζει και εμπλέκει σε δύο "ωφέλιμες πληρωμές". Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται ο κ. Κάντας, ο επιχειρηματίας ήταν αυτός που του άφησε στο γραφείο του σε ένα σακ-βουαγιάζ 600.000 ευρώ ενώ αναφέρεται και σε ένα ακόμη ποσό, ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Κάντας αναφέρθηκε λεπτομερώς και στον 83χρονο εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας STN ATLAS, που όπως ισχυρίζεται τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και για τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο. Ο εν λόγω αντιπρόσωπος θα εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης στις 2 Ιανουαρίου.

Στην υπόθεση δε των ρώσικων όπλων εμπλέκει και πρόσωπο, «πρόεδρος -αναφέρει- ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ… και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου», ο οποίος στα τέλη του 2002 του ζήτησε χρήματα από αυτά που είχε πάρει για τους ρωσικούς πυραύλους. Όπως λέει ο κ. Κάντας, όταν είπε στον εκπρόσωπο της εταιρείας για το αίτημα τού κουμπάρου τού κ. Τσοχατζόπουλου, εκείνος του απάντησε «άσε τον Ν., τον έχω τακτοποιήσει καλά».

Ο κ. Κάντας κατονόμασε όλα τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, αλλά και όσους τον βοήθησαν να διακινήσει και να κρύψει το παράνομο χρήμα που έλαβε για τη βοήθεια που παρείχε σε εταιρείες κατά τη διάρκεια τη θητείας του στο υπουργείο Άμυνας.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ